Nooit te oud om te leren…

Maar beter is één hand gevuld met rust* dan beide vuisten
vol gezwoeg en najagen van wind.‘ (Prediker 4 : 6)
* Je kunt hier voor ‘één hand’ ook invullen: een geweten!

Leren/geleerd om samen te léven!

Citaat:Nee, ik geloof niet dat ik dat doe”, zegt filosoof en politicus Maarten Verkerk maandagavond op de vraag of hij, net als de meeste mensen, streeft naar geluk.

(…) Maarten Verkerk kan daar niets mee. „Ik heb het liever over betekenisgeving. Als mijn bestaan en bezigzijn betekenis heeft, is dat iets wat mijzelf overstijgt en wat mij verbindt met anderen. Kijk naar het Bijbelboek Prediker. Deze Joodse wijsheidsleraar geloofde absoluut niet dat het leven door ons beheersbaar is. Hij geloofde ook niet dat het geluk in grote dingen zat, maar juist in de kleine.”

(…) Dirk de Wachter koos voor eenzelfde benadering van het thema. (…) Volgens de Vlaamse psychiater probeert de moderne westerse mens ten onrechte ongeluk en tegenslag weg te stoppen en weg te duwen. „We moeten dat juist onder ogen zien. Ware verbinding tussen mensen ontstaat pas als er ook moeilijkheden zijn, pijn en verdriet, en we dat met elkaar willen en durven delen. Als we ongeluk een plaats geven, geeft dat toegang tot de liefde.”

Opgemerkt: Een goede werkplaats voor dat zoeken naar ‘wat mij verbindt met anderen’ en naar ‘ware verbinding tussen mensen’ dat was (en blijft?) voor ‘ondergetekende’ toch wel het werken voor en met vluchtelingen en dat werd mogelijk dankzij een organisatie waar mensen – of het nu betaalde krachten of vrijwilligers waren – zich met hart en ziel inzetten voor mensen die huis en haard verlieten met de hoop om elders toch weer een ‘menselijk bestaan’ op te bouwen.
Het was ook een heel leerzame tijd omdat de organisatie veel investeerde en investeert in de opleiding en training van zowel de eigen ‘professionals’ als ook in de vele vrijwillige werkkrachten. Wie dus ook niet langer ‘eigen geluk’ als ‘hoogste goed’ op de agenda wil zetten en wil ervaren of en hoe het ook anders kan, die kan bij (het) vluchtelingenwerk aan de slag… (1)

Bron citaat: RD Binnenland – ‘Filosoof Verkerk: Ik streef niet naar geluk’ – van RD-verslaggever.

(1) Is het voor VluchtelingenWerk moeilijk aan medewerkers te komen?
“Nee. We hebben elk jaar 5.000 vrijwilligers nodig, naast betaalde medewerkers. Dat lukt ons, ondanks de aantrekkende economie, zonder al te grote inspanningen. Het belangrijkste voor nieuwe aanwas is mond-op-mond-reclame.” (Red. VluchtelingenWerk heeft 13.000 vrijwilligers en 1.000 betaalde krachten).
Wat maakt VluchtelingenWerk tot zo’n populaire werkgever?
“De belangrijkste reden is dat je bij ons heel betekenisvol werk kunt doen. Dat geldt natuurlijk voor elke goededoelenorganisatie. Maar bij VluchtelingenWerk is er, meer dan elders, een zeer directe relatie tussen jouw bijdrage en de waardering die je krijgt van de vluchteling. Die boodschap dragen we nu ook uit in de campagne ‘Bekend maakt bemind’. Daarin vertellen asielzoekers wat ze hebben meegemaakt en hoe Nederlanders hen hebben geholpen een nieuwe start te maken.”
Lees het complete verhaal * op: ‘businessinsider-nl – ‘lovers en haters’ (interview met directeur vluchtelingenwerk Oost Nederland Jan van der Werff)

Bron afbeelding:  Knowing Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s