Gebedsverhoring…

Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u; niet zoals de wereld hem geeft, geef Ik hem u.
Uw hart worde niet ontroerd en weest niet bevreesd.
‘ (Johannes 14 : 27)

In Christus vrede hebben!

Uw wil geschiede op de aarde als in de hemel! God geeft ons in deze wereld veel noden en zorgen en daarbij geen andere troost dan alleen Zijn Woord, zoals Christus ons beloofd heeft in het heilig Evangelie van Johannes: Dit heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede hebt. In de wereld hebt u verdrukking; maar hebt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen.

Daarom, wie zich aan Hem wil overgeven en erin berusten dat Gods Rijk in hem komt – dus, dat Gods wil geschiedt – die moet maar niet proberen de verdrukkingen te ontgaan of te ontlopen, want het zal zeker gebeuren dat Gods wil wel geschiedt en jouw wil niet geschiedt.

Dat betekent hoe meer verdrukkingen je in deze wereld hebt, hoe meer Gods wil geschiedt! En dat zeker bij het einde van je leven en als je sterven moet. Dit alles is zo bij God besloten en niemand kan veranderen, dat wij in de wereld verdrukkingen lijden en alleen in Christus vrede zullen hebben.

Maarten Luther: Auslegung des Vaterunsers für die einfältigen Laien, 1519, vgl. WA 2, 106, 20-30

Lezen: Johannes 16 : 29-33, tekstvers voor meditatie: vers 33

Toen antwoordde Eli en zei: Ga heen in vrede, en de God Israëls zal uw bede geven,
die u van Hem gebeden hebt.
‘ (1 Samuël 1 : 17)

Niets onmogelijk!

Elia was een mens met gebreken – zoals wij – en toch als hij bidt regent het niet in drie jaren en zes maanden, en als hij weer bidt regent het. Let goed op, want hier kan je een enkel mens zien bidden…, en hij heerst met dat gebed over wolken en winden, hemel en aarde. O God, dat U ons toch laat zien welk een macht en geweld een waar gebed bij U heeft, en dat niets onmogelijk is bij U.

Nu moet ieder zijn of haar eigen hart eens onderzoeken, om te zien hoe vaak je in je leven al gebeden hebt en verhoord bent, want zomaar Psalmen zingen of opzeggen en het Onze Vader of een ander gebed uitspreken is nog geen bidden*, dat is voor kinderen en eenvoudige mensen* ingesteld, zodat zij de Schrift goed uit hun hoofd leren en zo kunnen onthouden.*

Je eigen gebed echter ziet en voelt niemand anders…, en je zal het werkelijk zelf ook in je eigen hart gevoeld en geweten moeten hebben toen God het verhoord heeft. *

Maarten Luther: Predigten des Jahres 1525, vgl. WA 17.1, 251, 17-27

Lezen: 1 Samuël 1 : 9-19, tekstvers voor meditatie: vers 18

* Opgemerkt AJ: Wanneer we op grond van Gods Woord beseffen en belijden dat ons bidden verhoord wordt op het ons geschonken! geloof, dan zullen we nog beter begrijpen waarom onze Here Jezus Christus in Zijn onderwijs ons wijst op het geloof (en bidden) van in alles nog afhankelijke kinderen en (daarom eerder ook al) op het geloof en bidden van een heidense Kananese vrouw en een Romeins Centurion. (Zie resp. Matteüs 18 : 1-14, 15 : 21-28, 8 : 5-13)
* Ons geloof en bidden zal niet God bewegen (tot iets) maar God beweegt ons geloof en bidden (tot iets)!

Luthercitaten:  ‘Uit de diepten roep ik tot U. Dagboek bij de Bijbel’ (uitg. Den Hertog, Houten) zoals gepubliceerd via checkluther-com

Bron afbeelding:  Pinterest (Pin on Bible Verses)

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s