Geen rechtszaak is nog zuiver…

(…) 4 Geen aanklacht is nog zuiver, geen rechtszaak wordt eerlijk gevoerd.
(Uit Jesaja 59)

Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XL)

Het werk van het Achtste (of Negende) gebod (I)

Leg over een ander geen vals getuigenis af.

Dit gebod lijkt onbetekenend, en toch is het zo groot dat degene die in alles naar dit gebod wil leven, lichaam en leven, eigendom en reputatie, vrienden en alles wat hij heeft, in gevaar moet brengen. En toch omvat het niet meer dan het werk van dat kleine lid, de tong, en in het Duits heet het ‘de waarheid vertellen’, [‘Wahrheit sagen’], wat betekent dat leugens worden weerlegd waar en wanneer dat nodig is, en daarmee en daarom zijn veel kwade werken van de tong door dit gebod verboden.

Als eerste zijn er die werken die gedaan worden door te spreken, en die gedaan worden door te zwijgen. Neem bijvoorbeeld het volgende geval: ‘Iemand die een discutabele zaak voor de rechtbank heeft gebracht en die vastbesloten is om zijn zaak te winnen door het na te streven met vals bewijs, die zijn naaste slim en subtiel weet te vangen, en die verder alles doet dat de eigen zaak dient en bevordert, en alles wat de goede zaak van zijn naaste bevorderen zou, verdringt en verzwijgt, dan behandelt zo iemand zijn naaste niet zoals hij of zij zou willen dat de ander met hem of haar zou doen.’

Sommige mensen doen dit louter ten bate van eigen voordeel en plezier, sommigen om verlies of schaamte te voorkomen, en daarmee zoeken ze dus allen hun eigen voordeel in plaats van [het zich houden aan] Gods gebod, zich daarbij verontschuldigend door te zeggen, ‘vigilanti jura subveniunt,’ ‘De wet helpt degene die waakzaam is.” (of: die voor zichzelf opkomt).  Alsof we niet net zo goed verantwoordelijk zijn om even waakzaam te zijn voor de belangen van onze naaste als voor ons eigen belang! Ze laten opzettelijk toe dat de zaak door hun naaste verloren wordt, hoewel ze weten dat deze het gelijk aan zijn kant heeft.

Dit kwaad is tegenwoordig zo algemeen dat ik vrees dat er geen rechtszitting wordt gehouden en dat er geen rechtszaak wordt beproefd, zonder dat er een partij is die tegen dit gebod zondigt. En zelfs als ze het niet voor de rechter kunnen of durven brengen, dan hebben ze nog de onrechtvaardige geest en vastberadenheid om te verlangen dat er van de rechtvaardige zaak van hun naaste niets terecht komt en dat hun eigen onrechtvaardige zaak winst boekt.

De volgende zonde zien we vooral daar waar de tegenstander een vooraanstaand iemand of een vijand is. Een mens wil zichzelf wreken op zijn vijand, maar wil als ieder ander daarbij niet publiekelijk een slechte reputatie oplopen. En dan begint de vleierij en kruiperigheid, ofwel de onderdrukking van de waarheid. Niemand blijkt bereid om het risico te lopen van oneerlijke behandeling of ongenoegen, of van schade lijden en/of gevaar lopen, omwille van de waarheid.

En zo gaat het gebod van God van tafel. En zo gaat het in deze wereld. Degene die zich aan dit gebod wil houden, zou beide handen vol hebben aan het juiste gebruik of juist onthouden van het gebruik van z’n tong in allerlei zaken. En dan nog dit: hoeveel mensen zijn bereid om te zwijgen en af te wijken van het pad der waarheid wanneer geschenken en/of steekpenningen worden aangeboden?! Als gevolg is het overal een edel, groots én zeldzaam werk om geen vals getuigenis over de naaste af te leggen.’

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 273 / S. 274 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 110 / blz. 111)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 1 Verschaf mij recht, o God, vecht voor mijn zaak.  
(Uit Psalm 43)

Bron afbeelding: Pinterest Bible Scriptures

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s