Dit is Zijn gebod…

Wie een oor heeft, die hore, wat de Geest tot de ​gemeenten​ zegt.
(Uit Openbaring 2-3)

Luisteren

(…) Zo krijgt het boek (1) een mooie opbouw van liefde naar luisteren. „Hoe kunnen we de luisterende mens definiëren? Hij is de mens die aanwezig is bij de ander met twee open, stille, naakte oren. Met de stilte van luisteren geeft hij ruimte aan het spreken van de ander, opdat het vrij naar buiten kan komen uit diens bewuste en onbewuste zelf zoals een stromend water uit een bron naar buiten stroomt.”

”Gratuïte stilte” bij het luisteren! Romantisch gezegd? Nee, want alle hindernissen bij het luisteren, vanwege de ik-gerichtheid van mensen, komen langs. Van der Lugt biedt hier pastorale psychoanalyse.

Behoeftig

Maar dan wil Van der Lugt vooral luisteren naar het Woord. In ons huis is geen plaats voor Hem. We hebben God alleen nodig als we behoeftig zijn. Maar het Woord komt nochtans bij „luisterende zielen”, bij „iemand die godvrezend is” binnen (Johannes 9 : 31).

Nauwgezet spelt hij dan de woorden ”horen” en ”luisteren” in het Nieuwe Testament. „Het woord van God dat in Christus is, ontsteekt een vuur in het hart van de luisterende mens. Het komt over de tong van de Emmaüsgangers in het Evangelie van Lukas: „Brandde ons hart niet in ons, terwijl Hij onderweg met ons sprak?” (Lukas 24 : 32).”

Hier gaan de Schriften open, in het luisteren naar de woorden van Jezus, bijvoorbeeld in de verhandeling over de gelijkenis van de zaaier. Maar vooral ook bij het luisteren van Jezus naar de stem van Zijn Vader.

En mensen onderling? Ze hebben „een derde oor” nodig om „te luisteren met het hart.” Want daar zetelt de liefde. (2)

Bron tekst:  Gedeelte uit artikel “De luisterende liefde van pater Frans van der Lugt” door Jan van der Graaf zoals geplaatst op RD  Boeken, 24 mei 2019.

(1) Op 7 april 2014 werd pater Frans van der Lugt in het Syrische stad Homs vermoord. Vijf jaar na dato verschijnt het verzameld werk van hem.

(2) Niet vanzelf, maar daar wil de Liefde woning maken wanneer we luisteren naar Zijn stem: 23 Dit is zijn gebod: dat we geloven in de naam van Zijn Zoon ​Jezus​ ​Christus​ (a) en elkaar ​liefhebben (b), zoals Hij ons heeft opgedragen. 24 Wie zich aan zijn geboden houdt blijft in God, en God blijft in Hem. Dat Hij in ons blijft, weten we door de Geest die Hij ons heeft gegeven. (Uit 1 Johannes 3/Johannes 15 : 12)

(a) Dat is: God liefhebben boven alles en (b) de naaste liefhebben en liefde bewijzen zoals we dat zouden doen wanneer we in zijn omstandigheden zouden verkeren. Dat vraagt allereerst geloof, dat vraagt een ‘geopend hart’ en dat vraagt door Gods Woord en Zijn Geest onderwezen en geleerde empathie.

Bron afbeelding:  OverviewBible – Bible verse art

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s