Jezus leeft, en wij met Hem!

Als plotseling een ramp verderf zaait,
spot Hij met de wanhoop van onschuldigen.
De aarde wordt gegeven aan de goddelozen,
het gezicht van haar rechters wordt bedekt.
Als niet Hij dit doet, wie dan?
(Job 9 : 23-24)

Ik weet: Mijn Verlosser Leeft,
en Hij zal ten slotte hier op aarde ingrijpen.
(Job 19 : 25)

(…) Telkens lijkt het ons weer dat God ons wil verlaten, dat Hij zijn Woord niet houdt, dat Hij voor ons hart een leugenaar wordt. God kan niet God zijn, of Hij moet eerst een duivel worden. Wij kunnen niet in de hemel komen, zonder eerst ter helle te varen (…)

Alles wat God spreekt en doet, daarvan moet het eerst schijnen alsof de duivel het gesproken en gedaan heeft, alsof de duivel het Hem heeft ingefluisterd’ (Luther). Zo had ook Kohlbrugge het kunnen zeggen.

Wie verstaat dat? Het lijkt wel waanzin. De emeritus – paus, Benedidus XVI, zei in een interview: ‘De mens van vandaag is dit denken (als dat van Luther) vreemd, omdat men meent dat het God is die zich rechtvaardigen moet voor alle vreselijke dingen die op aarde gebeuren’. Denk aan ΜΗ17, aan Parijs, Brussel, Utrecht, Sri Lanka…

Dit is een teken van onze tijd. Nog eens Benedictus: ‘Men heeft het almaar over de barmhartigheid van God, over de toorn van God moet je ’t niet hebben (…) zo leven we onder een vernis van zelfrechtvaardiging en zelfverzekerdheid.’

God te kennen in de pijn van het leven – als dat van Job – daar gaat het om. En dan ‘in hoger beroep gaan bij God tegen God!’ (Luther). Dat leren we als het licht van de Opstanding over het Kruis valt. Hoor Jezus in de nacht van Golgotha: ‘Mijn Godwaarom…?’

Christus ademt in de Psalmen. Job’s geschiedenis is een gelijkenis van ‘de Man van smarten’, Die de Opgestane uit de doden is, de Eersteling van een schare die niemand tellen kan.

Job zingt reeds een Paaslied: ‘Ik weet, ik geloof dat mijn (Ver)losser leeft!

Hij zal! De Laatste… Het laatste woord is aan Hem!
Hem zal ik zien als mijn vlees is vergaan.

Dit moet op mijn grafsteen: Letters in graniet!
Ik geloof dat Jezus leeft!

Het oordeel dat ik verdien, heeft Hij op zich genomen. Hem zien wij hier in Woord en Sacrament. Hem zullen wij zien van aangezicht tot aangezicht. Wij zullen Hem kennen, omdat Hij ons gekend heeft. ()

Bron tekst:  Fragmenten uit de meditatie ‘Mijn Verlosser‘ door dr. M. Verduin in Ecclesia nr. 10 – mei 2019.

(…) De vernederden (ootmoedigen) zullen eten en worden verzadigd.
Zij die Hem zoeken, brengen lof aan de HEER.
Voor altijd mogen jullie leven!
(Psalm 22 : 27)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s