Gebod met een belofte… (II)

(…) 18 Hierna zei ​Jeremia​ tegen de Rechabieten: ‘Dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël: Jullie hebben alle geboden van je (voor)vader Jonadab nageleefd,  jullie zijn hem in alles gehoorzaam geweest. 19 Daarom – dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël: Er zullen altijd nakomelingen van Jonadab, de zoon van Rechab, zijn die Mij dienen.’ (Uit Jeremia 35)

‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXXIV)

Het werk van het vierde gebod (II)

Eer je vader en je moeder

(…) “Dit werk lijkt gemakkelijk, maar weinigen zien het goed (met het juiste ‘Bijbels-inzicht). Want waar de ouders ware en oprechte dienaars van God zijn en hun kinderen niet alleen op een natuurlijke en menselijke manier liefhebben, maar (zoals het behoort) hen onderwijzen en ook dirigeren met woorden en werken om God lief te hebben met heel hun hart en heel hun verstand en al hun krachten, zoals we dat leren van de eerste drie geboden, dan wordt – hoewel in feite op een ongedwongen manier – de eigen wil van het kind toch voortdurend gebroken.

Het kind moet doen, niet doen, of verdragen wat zijn eigen aard zo graag anders zou zien en hebben. Daarom en daarin vindt hij genoeg reden om zijn ouders te verachten, op hen te mopperen of over hen te klagen of erger nog. Liefde en eerbiedige vrees (voor de ouders) verdwijnen daar waar door God gewerkte genade – door ongeloof! – ontbreekt.

Dus, wanneer ouders waar nodig – hoewel soms ook ten onrechte – kinderen straffen en onder de tucht van Gods Woord houden, daar wordt het leven en de redding van het kind niet in gevaar gebracht; maar onze ‘oude natuur’ is echter van zichzelf beslist niet bereid om dat te accepteren.

Bovendien is het met sommigen ‘zo ver gekomen’ dat ze zich schamen voor hun ouders vanwege hun armoede, lage geboorte, afstotelijk uiterlijk of schande, en toelaten ​​dat deze dingen hen meer beïnvloeden dan het hoge gebod van God, Die toch boven alles staat en Die heeft, met welwillende bedoelingen, hun zulke ouders gegeven, en wel om ze ook hiermee te beproeven en testen bij het naleven van Zijn geboden.

De zaak wordt nog erger als zo’n (ontevreden) kind op zijn beurt eigen kinderen heeft. Dan neemt de liefde voor die eigen kinderen toe, terwijl de liefde en de eer die men aan de ouders verschuldigd is alleen maar afnemen.

Maar wat van ouders wordt gezegd en bevolen, dat geldt niet minder voor al degenen die, waar ouders overleden zijn of niet aanwezig, hun plaats innemen, zoals vrienden, familieleden, peetouders, voogden en geestelijke vaders.

Want het is nodig dat iedereen wordt geregeerd en zich schikt onder het gezag van andere mensen (1). Dus we zien hier opnieuw hoeveel goede werken met dit gebod worden onderwezen, want daarin wordt ons hele leven onderworpen aan andere mensen. Dat is de reden waarom gehoorzaamheid zo zeer geprezen wordt en dat alle deugd en goede werken erin zijn inbegrepen.’

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 251/252 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 82)

(1) Zelfs een koning/president behoort zich te laten regeren (informeren en gezeggen) door – op allerlei terrein door kennis van zaken ‘gezaghebbende’ – raadgevers.

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding: SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s