Dienen en gediend worden… (I)

En de verzoeker kwam tot Hem, en zei: Bent U Gods Zoon? – zeg dan dat deze stenen brood worden. En Hij antwoordde en zei: Er staat geschreven: De mens leeft niet van brood alleen*, maar van elk woord, dat door de mond van God uitgaat
(Mattheüs 4:3-4, weergave DB 1545).

Biddag 2019

(…) “Deze verzoeking gaat in de wereld nog altijd door. Zoals je overal kunt zien dat niemand er een gewetenszaak van maakt dat hij weinig of niets om het Woord geeft, maar wel druk is met zijn broodwinning.

Hier moet je leren om zulke verzoekingen te weerstaan en te zeggen: ‘Duivel, je wilt mij graag van het Woord afbrengen – nee, dat zal je niet gelukken! Want vóór ik Gods Woord wil missen, wil ik liever gebrek lijden en van honger sterven. Want het is beter voor mij dat mijn lichaam vergaat, dan dat ik door tijdelijk brood zal leven, en mijn ziel eeuwig zal sterven en verloren gaan.’

Op zulke gedachten laat de duivel de mensen liever niet komen, maar hij komt ons altijd weer tegen met deze verzoeking en doet zijn best dat men alleen aan een volle buik denkt en Gods Woord vergeet en veracht. Echter, daarvoor waarschuwt Christus door Zijn voorbeeld, en zegt daarmee, dat je moet oppassen voor deze aanvechting van de duivel.

Wie zich nu wil laten waarschuwen, die moet hier van Christus leren dat een mens twee soorten brood heeft. Het eerste, het beste Brood, dat uit de hemel komt, is het Woord van God (vgl. Johannes 6 : 35). Het andere en mindere is het tijdelijke brood, dat uit de aarde groeit.*

Als ik nu het eerste en ware Brood heb en mij daarvan niet laat afbrengen, dan zal het andere, het tijdelijke brood, ook niet ontbreken of op zich laten wachten, eerder moeten de stenen brood worden (vgl. Mattheüs 6 : 33).

De anderen echter, die het hemelse Brood laten varen en zich alleen zorgen maken over het tijdelijke, als zij tenslotte hun buik vol hebben, moeten ze zich neerleggen en sterven. Ze kunnen al hun brood niet opeten, maar moeten het op aarde achterlaten en op de plaats waar ze heengaan, eeuwig van honger sterven.

Daarom, of de duivel je ook aanvecht door vervolging, gebrek, honger, verdriet en nood – verdraag en vast met Christus, omdat de Geest je zo leidt. Dan zullen ook de lieve engelen komen en je tafeldienaars zijn, zoals het Evangelie hier tot besluit over Christus zegt (vgl. Mattheüs 4 : 11).”

Maarten Luther: Hauspostille 1544, gepredigt zu Hause, 1534, vgl. WA 52, 173, 18 – 174, 7 (verkort)

* We moeten dit (dus) zo lezen en begrijpen dat Jezus hier in feite zegt:  Ook het gewone brood komt ons toe op en door het woord van God en daarom zullen we ons in alles verlaten op Hem en Zijn Woord! Alleen zó voorkomen we dat we ons – door ongeloof en toedoen van de boze – vergrijpen aan Gods schepping, aan onze medemensen en aan onszelf!

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres: info@maartenluther-citaten.nl

Zie ook:  Dienen? Leg het – met dankzegging – in de handen van Jezus…

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s