Gebed als beste (reuk)werk…

Laat mijn gebed als reukwerk voor Uw aangezicht staan.
(Uit Psalm 141 : 2)

‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXIX)

Het werk van het derde gebod (VI)

(…) “Want inderdaad, de christelijke kerk op aarde heeft geen grotere macht of werk tegen alles dat haar tegenwerkt dan het gewone gebed. De boze weet dit heel goed, en daarom doet hij alles wat hij kan om dat heel gewone bidden te voorkomen.

Daarom laat hij ons mooie kerken bouwen, veel universiteiten en hogescholen stichten, lofliederen maken, lezen en zingen, en zet hij ons er toe aan om missen en allerlei andere vieringen buitensporig te vermenigvuldigen. Dit doet hem geen enkel verdriet. Integendeel, hij helpt ons juist om dát allemaal te doen, met de bedoeling dat we dit tot onze beste daden rekenen en menen dat we daarmee heel de ons opgedragen taak hebben verricht.

Maar wanneer het gewone doeltreffende en vruchtbare gebed ondertussen kwijnt en de hoge waarde ervan miskend wordt, en onopgemerkt blijft vanwege dergelijke hypocrisie, dan heeft hij precies bereikt waar hij op uit was en is.

Want wanneer het gebed (aan dat alles) ondergeschikt wordt gemaakt, behaalt niemand enig voordeel op de duivel en is er niemand die hem weerstaat. Maar als hij maar merkt dat we van dit gewone gebed praktijk willen maken, al zou dit maar gebeuren onder een eenvoudig rieten dak of in een varkensschuur, dan zal hij dat nog geen moment (willen) toestaan.

Hij zal zo’n varkensschuur veel meer vrezen dan alle hoge, grote en mooie kerken, en torens en klokken die er ooit gebouwd zijn, wanneer daarbij en daarin dat gewone en eenvoudige bidden ontbrak.

Waar het dus werkelijk om gaat, dat zijn niet de (heilige/bijzondere) plaatsen en gebouwen waar we plegen samen te komen, maar dat is alleen dit onoverwinnelijke gebed, en het werkelijk eendrachtig bidden ervan als een (geurige*) gave aan God.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 239 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz.

* (Exodus 30:1-10; 2 Kronieken 6Psalm 141; Openbaring 8 : 1-5)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Opgemerkt AJ:  Niet dat God onze gebeden nodig heeft om in beweging te komen, maar wij hebben het gebed nodig om (dagelijks weer) onze (totale!) afhankelijkheid te bedenken en beseffen en belijden en om onze volledige toewending naar en toewijding aan God en het heiligen van Zijn Naam en dienen van Zijn koninkrijk en het ons onderwerpen aan Zijn (goede) wil uit te spreken.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Hij kreeg een grote hoeveelheid wierook om die op het gouden altaar voor de troon te offeren samen met de gebeden van alle heiligen. En de rook van de wierook steeg met de gebeden der heiligen uit de hand van de engel op. (Openbaring 8 : 3)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s