Christus, ons Bruiloftskleed…

En zei tegen hem: Vriend, hoe bent u hier ingekomen, en hebt toch geen
bruiloftskleed aan?’ (Mattheüs 22 : 12, weergave DB 1545).

(…) “Het ware Bruiloftskleed is Christus. Wij trekken Hem aan door het geloof, zoals de apostel zegt: ‘Trek aan de Heere Christus Jezus’ (vgl. Romeinen 13 : 1). Daarna straalt er licht uit dit Kleed. Dat wil zeggen: het geloof in Christus draagt vrucht. Welke? De liefde! – de liefde vloeit voort uit het geloof in Christus.

Dát zijn de echte goede werken: ze verspreiden licht door het geloof, ze zoeken niet zichzelf of enig loon, ze zoeken het nut van de naaste en ze vloeien voort uit het geloof. Als dit niet het geval is, zijn het heidense werken, want het zijn dan geen vruchten van het geloof. Deze vruchten worden later tot niets en verdoemd en in de buitenste duisternis geworpen.

Dat wil het ook zeggen, dat deze man ‘aan handen en voeten gebonden werd’ – want de handen zien op het werk en de voeten op de wandel. Misschien zal hij zijn vertrouwen op zijn werken hebben gesteld en niet alleen aan Christus hebben gehangen.

Deze mens werd beschuldigd dat hij niet met het Bruiloftskleed – dat is met Christus – was bekleed*. Daarom moet zo iemand met zijn werken omkomen. Want die hebben niet, door het geloof, als een licht, van zijn kleed afgestraald. Daarom volgt hieruit: als je goede werken wilt doen, dan moet je eerst geloven – als je goede vruchten wilt dragen, dan moet je eerst de bruid van Christus zijn.”

Maarten Luther: Predigten des Jahres 1522, gepredigt am 2. November, vgl. WA 10.3, 419, 11-25

* We kunnen hierbij zelfs ook wel aan een hele gemeente denken (Sardes of Laodicea bijvoorbeeld, zie resp. Openbaring 3 : 1-2 en 14-19)

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres: info@maartenluther-citaten.nl

Bron afbeelding:  BibleWordings.com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s