Belangrijk…

(…) ‘We wonen op een rotsblokje dat om een ster cirkelt’ (Ewine Dishoeck)

De veelbekroonde sterrenkundige Ewine van Dishoeck (63) houdt zich al haar hele leven bezig met de geboorte van planeten en zonnestelsels. Ze denkt moeiteloos in miljarden jaren. Onlangs kreeg ze in Noorwegen de Kavli-prijs

Het besef van nietigheid heeft Ewine nooit afgeschrikt

Ewine van Dishoeck is in de wieg gelegd om iets geweldigs te bereiken en dat heeft ze gedaan. Op haar geboortekaartje stond een baby die vastberaden afkoerste op de universiteit. Dat werd geen geneeskunde, zoals haar ouders wilden, maar wiskunde en scheikunde (bij allebei altijd alles cum laude gehaald). Ze werd hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden en is de meest geciteerde astrochemica ter wereld geworden, een prestatie net zo duizelingwekkend als staren naar het zwerk. Ze bestudeert de moleculen in het heelal die ten grondslag liggen aan het ontstaan van sterren en planeten, zoals ons zonnestelsel, en zoals er nog ontelbaar veel andere zijn. Ontelbaar zijn de sterren aan de hemel en de zandkorrels aan de oever van de zee, staat al in het Oude Testament. (…)

Opgemerkt: Wanneer we door Gods Woord ons de oren en ogen hebben laten openen voor wie Hij is en welke woorden/boodschap Hij ons mensen altijd weer gebracht heeft, dan hebben we toch leren beseffen dat het alleen van belang is, wie Hij is en wat Hij ons te zeggen heeft. Het moet in deze door de hoogmoed van de mens gevallen schepping ook duidelijk worden dat de mensen ‘als muggen zijn’ en dat God heel best zonder hen/ons kan. Dat moet voorkomen dat wij mensen grond in onszelf menen te moeten zoeken en kunnen vinden voor God’s liefde voor ons. Dan gaan we die ook niet verwachten en zoeken waar ze niet te vinden is.

Moeten we niet zeggen: zolang wij het belangrijk vinden om te horen dat wijzelf belangrijk zijn, vinden we onszelf nog te belangrijk. Maar wanneer we horen en gaan begrijpen wie God is en wat Zijn Bijbelse Boodschap is over Zichzelf en Zijn Zoon en (daarom ook) Zijn schepping en schepsel, dan maakt het niet meer uit welke status wij onszelf (laten) toekennen en ontvangen in deze wereld, maar vertrouwen wij onszelf toe aan Hem. Dan gaan we ook begrijpen dat onze woorden tot Hem ook van Hem aan ons gegeven worden (Psalm 139 o.a.) en dat we werkelijk bedelaars zijn, die in alles leven van ‘de geef’. Maar God laat ons weten dat Hij ‘die bedelaars’ Zijn kinderen noemt, en Zichzelf een Vader, Die bereid is om alles aan Zijn geheel van Hem afhankelijke kinderen te schenken.
“Maak de Here maar groot” was het devies van mijn vader en grootvader…

Bron tekst: Juist (via Blendle) – “We wonen op een rotsblokje…” door Liesbeth Wytzes

(…) 6 Kijk omhoog naar de hemel,
kijk naar de aarde beneden:
al vervliegt de hemel als rook,
al valt de aarde uiteen als een oud gewaad
en sterven haar bewoners als muggen,
de redding die IK breng, zal voor altijd blijven
en mijn recht zal geen einde hebben.
(Uit Jesaja 51)

Bron afbeelding: Inspirationa Bible Verse Images

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Geschiedenis, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s