En had de liefde niet… (I)

(…) 5 In wie zich aan Gods woord houdt, is Zijn ​liefde​ ten volle werkelijkheid geworden; hierdoor weten we dat we in Hem zijn. 6 Wie zegt in Hem te blijven, behoort in de voetsporen van ​Jezus​ te treden. (Uit 1 Johannes 2)

Ieder die denkt de Schrift of een gedeelte daarvan te hebben begrepen, maar desondanks de tweevoudige liefde niet betracht, heeft de Schrift niet begrepen. (Augustinus, Doctr. christ. I, 40)

Mijmeringen bij de herdenking van de Reformatie (1517) en 400 jaar Dordt.

Wat verbindt ons?

Op en rond wat wij noemen ‘Hervormingsdag’ werd en wordt veel geschreven en gesproken. Op z’n minst driemaal per jaar lijkt het wel of de zich ‘reformatorisch’ noemende gezindte ook zichtbaar deel uitmaakt van de ene heilige katholieke Kerk.
’s Zomers in het buitenland, tijdens vakanties van ‘reformatorische christenen’ uit Holland, die thuis leven innerlijk ver van elkaar vervreemd, maar op grote afstand van de thuis-gemeente ineens onder hetzelfde dak samenkomen voor een kerkdienst. Een uitgelezen gelegenheid voor een reformatorisch evenement binnen onze landsgrenzen zit er aan te komen op 31 oktober. Niet lang daarna doet zich nog een buitenkans voor wanneer er een ‘Kerst-cruise’ wordt georganiseerd voor een gezelschap van reformatorischen en evangelischen.  Advertenties worden vroegtijdig gepubliceerd. Want ‘vol is vol’. Begeleidende foto’s om een indruk te geven van de sfeer, kunnen zo over¬genomen zijn uit opnamen van een miljonairsbeurs. Soms zie je op dezelfde pagina of die ernaast schrijnende beelden van wat ‘de vervolgde Kerk’ wordt genoemd.

Dit kalenderjaar 2018 biedt nog een extraatje met een signaal van ‘verbroedering’: ‘Dordt 400 jaar’. Wat verbindt ons? Wat de eenheid van de Kerk betreft: er is amper of geen verbinding. Wij hebben met verdeeldheid leren leven. Vandaar zoveel kerkgebouwen. Voor elk wat wils. Onze Dordtse vaderen echter hebben het niet in hun hoofd gehaald de Kerk te scheuren. Zij beleden en leefden de belijdenis van de ‘ene heilige katholieke Kerk’. Eenheid in de liefde. Wij, nazaten van de Dordtse vaderen, onderschrijven plichtsgetrouw de ‘drie Formulieren van enigheid’, al worden wij reeds jaar en dag niet ernstig opgeroepen schuld te belijden over het ontbreken van zichtbare eenheid.

Zwaarwichtiger kwesties krijgen de voorrang, zoals ‘schepping/evolutie’, en sinds kort weer de exegese van de ‘bedekking van het hoofd ‘, die Paulus aan de orde stelt in 1 Korinthiërs 11. Het reformatorische volk moet immers blijvend bepaald worden bij wat het zwaarst weegt in het licht van de eeuwigheid. Allerlei verschijnselen opgeteld: linksom of rechtsom mengvormen van religie, entertainment en commercie, en dat binnen de omheining van ‘rechtzinnigheid’. ‘De vreemdelingen hier beneden’ kunnen inschrijven voor een trip naar de Mercedes-fabrieken en ontvangen ruim van tevoren reeds de verzekering dat Vertrek op de geplande datum wordt gegarandeerd’. Vanzelfsprekend bij vooruitbetaling.

Preken van de Reformatoren, bijvoorbeeld over de nabije komst van Christus, komen dan niet erg gelegen. Zij hinderen ons. Maar goed, die horen we pas later, rond de Hervormingsdag. Zo is het wel uit te houden, wanneer althans de selectie uit citaten van de Hervormers niet al te scherp is. Ofwel: wanneer de spreker niet een spelbreker is en het niet al te concreet heeft over de liefde tot God en de naaste. Dat horen we al elke zondag – wordt het nog gehoord?- als samenvatting van de Wet. Dat mag in een bepaalde orde van de eredienst niet ontbreken. Augustinus (citaat boven) houdt ons een spiegel voor. Paulus doet er nog een schepje bovenop: ‘Al zou ik de talen van de mensen en van de engelen spreken, maar ik had de liefde niet, dan zou ik…’ (1 Korintiërs 13).

(wordt vervolgd)

Bron tekst:  Ecclesia nr 21 – oktober 2018, door dr. M. Verduin, Zeist

(…) 21 Dat is uw roeping; omdat ook ​Christus​ voor ons heeft geleden, en u daarmee een voorbeeld gegeven. Treed dus in de voetsporen van Hem (uit 1 Petrus 2)

Bron afbeelding:  Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s