‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (VIII)

Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. (Uit Exodus 20)

Het werk van het eerste gebod (II)

(…) “Dit is wat Paulus bedoelt op de vele plaatsen waar hij zoveel aan het geloof toeschrijft. Hij zegt: ‘De rechtvaardige leeft uit zijn geloof, en geloof is datgene waardoor hij rechtvaardig voor God wordt gerekend‘ (zie Romeinen 1 : 17). Als gerechtigheid uit geloof bestaat, is het duidelijk dat geloof alle geboden vervult en alle werken rechtvaardig maakt, omdat niemand gerechtvaardigd is tenzij hij alle geboden van God doet.

Of nogmaals, werken kunnen geen mens voor God rechtvaardigen zonder geloof. Zo ronduit en volkomen verwerpt de heilige apostel de werken en looft het geloof dat sommigen aan zijn woorden aanstoot namen en zeiden: “Welnu, dan zullen we geen goede werken meer doen.” Paulus veroordeelt zulke mensen als dwalend en dwaas.

En toch leven die opvattingen ook nu nog. Als we de grote, pretentieuze werken van onze tijd afwijzen, helemaal zonder enig geloof verricht, dan zeggen ze dat we (zeker, blijkbaar) alleen maar moeten geloven en niets goeds doen. Want nu zeggen ze dat de werken van het eerste gebod zijn: zingen, [vroom] lezen, het orgel bespelen, de mis lezen, liturgieën, vespers en matijnen houden en meedoen aan allerlei andere [gewijde kerkelijke] rituelen, kerken, altaren en kloosters stichten en decoreren, verzamelen van klokken, juwelen, kledingstukken, relikwieën en andere schatten, en bedevaarten naar Rome of andere heilige oorden maken.

Verder noemen we dit aanbidden van en bidden tot God wanneer we allemaal devoot gekleed gaan en buigen, knielen, de rozenkrans en het psalter bidden, en dit alles doen we dan natuurlijk niet voor een afgod, maar voor het heilige kruis van God of een afbeelding van zijn heiligen. We denken dat dit in overeenstemming is met het eerste gebod om geen andere goden te hebben, hoewel zelfs woekeraars, overspelers en allerlei zondaars in staat zijn om dit te doen en dat zelfs ook nog elke dag.

Naar alle schijn wordt God vereerd, maar in werkelijkheid functioneert het eigen ik nu als een afgod. Dat is de reden dat ik zo vaak heb gesproken tegen het vertoon, de verhevenheid en de veelheid van dergelijke werken en ze heb afgewezen.’

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 211 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 31/32)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 5 Leg je leven in de handen van de HEER,
vertrouw op Hem, Hij zal dit voor je doen:
6 het recht zal dagen als het morgenlicht,
de ​gerechtigheid​ stralen als de middagzon.
(Uit Psalm 37)

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s