‘Plaatsvervangende kleine schare’…

Indien het huis het waard is, zo kome uw vrede daarover.
(Uit Matteüs 10 : 11-15)

De arbeid in de gemeente zal zijn uitgangspunt nemen in de huizen ‘die het waard zijn‘ Jezus boden te herbergen. God heeft nog overal een biddende en wachtende gemeente.

Hier worden de discipelen in naam van hun Heer deemoedig en gewillig opgenomen. Hier zal hun werk in het gebed meegedragen worden, hier is een kleine schare die er plaatsvervangend is voor de hele gemeente.

(…) Niets is onbarmhartiger dan de mensen voor te spiegelen dat ze nog tijd genoeg hebben voor omkeer. Niets is barmhartiger, niets is blijder boodschap dan dit, dat de zaak haast heeft, dat het Rijk zeer nabij is.

De bode kan niet wachten, tot het ieder afzonderlijk en in zijn eigen taal gezegd is. Gods taal is duidelijk genoeg. De bode kan er ook niet over beschikken, wie horen zal en wie niet. God alleen kent degenen ‘die het waard zijn‘. Die zullen echter het Woord horen en aannemen zoals het hen door de discipelen gezegd wordt (1).

De vrijheid van de boden moet blijken uit hun armoede. (…) Daarmee zullen zij de boodschap die ze verkondigen geloofwaardig maken, namelijk de aanbrekende heerschappij van God op aarde.

In dezelfde vrijheid waarin zij hun dienst doen, moeten zij ook onderdak en voedsel aannemen, niet als genadebrood, maar als voedsel waarop de arbeider recht heeft. ‘Arbeiders‘ noemt Jezus zijn boden. Wie traag is heeft geen recht op voedsel.

Wat verdient meer de naam van arbeid dan deze strijd met de machten van de satan, deze strijd om de harten van de mensen, dit prijsgeven van eigen roem, van de goederen en de vreugden van deze wereld, ter wille van de dienst aan de armen, de mishandelden, de ellendigen?

Opgemerkt AJ:
(1) Later meent Bonhoeffer te moeten zeggen en schrijven dat de huidige/nieuwe generatie(s) in een ‘nieuwe taal’ moeten worden aangesproken, maar we kunnen hem beter volgen in en eren om wat hij hier (eerder dus!) geschreven heeft!

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De boden” – “De tijd is kort en kostbaar” (30 april) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 16Het is zoals geschreven staat: ‘Welkom zijn zij die goed nieuws verkondigen.’ 16 Toch hebben slechts weinigen aan het ​evangelie​ gehoor gegeven, want ​Jesaja​ vraagt: ‘Heer, heeft iemand geloofd wat wij hebben gezegd?’ 17 Dus door te luisteren komt men tot geloof, en wat men hoort is de verkondiging van ​Christus. (Uit Romeinen 10)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

…All day long I have stretched forth my hands unto a disobedient and gainsaying people Romans 10:21. His hand is still stretched out even when we refuse His Invitation. Even when.

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Plaatsvervangende kleine schare’…

  1. janvdijk9464 zegt:

    Dit is op Sitetitel herblogd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s