De teugelloze mens(heid)…

Bereidt de weg des Heren, maakt recht zijn paden. Alle kloof zal gevuld worden en alle berg en heuvel zal geslecht worden, en de krommingen zullen recht en de oneffen wegen vlak worden, en alle vlees zal het heil Gods zien. (Lucas 3 : 4-6)

Christus Zelf is ‘de Doorbreker’ en ‘Levensvernieuwer’!

Weliswaar baant Christus, wanneer Hij komt, Zichzelf een weg (1), Hij is ‘de doorbreker, die voor hen optrekt‘ (Micha 2 :13). Zijn intocht is een zegetocht over zijn vijanden. Maar opdat het geweld van zijn komen de mensen niet in toorn neerslaat, maar hen vindt in deemoedig verwachten, gaat aan de intocht de oproep vooraf, de weg te bereiden.

Dit bereiden van de weg is niet alleen een innerlijk gebeuren, maar een zichtbare ingreep op grote schaal. ‘Elk dal worde verhoogd‘ (Jesaja 40 : 4). Wat neergestort is in de diepte van en door menselijke teugelloosheid en ellende (2), het vernederde en vertrapte, moet worden opgericht.

Er bestaat een menselijke onvrijheid, een menselijke armoede, een menselijke onwetendheid, zo onpeilbaar diep, dat zij het genadige komen van Christus hinderen. ‘Alle berg en heuvel zal geslecht worden‘ (Jesaja 40 : 4). Wanneer Christus komen gaat, moet alle trots en hoogheid zich buigen.

Er bestaat een macht, rijkdom en kennis, zo onmetelijk groot, dat zij een hindernis vormen voor Christus en zijn genade. ‘En de krommingen zullen recht worden‘ (Lukas 3 : 5).

De weg van Christus is een rechte weg. Er bestaat een verstrikt-zijn in de leugen, in de schuld, in het eigen werk, in de eigenliefde, die het komen van de genade bijzonder moeilijk maakt. Daarom moet de weg, waarlangs Christus tot de mensen komen moet, recht gemaakt worden.

Koppige weerspannigheid en weigerachtigheid kunnen de mens zo verhard hebben, dat het genadige komen van Christus de deur gesloten vindt en er niet wordt opengedaan als Hij aanklopt.

Opgemerkt AJ:
(1) Door Zijn Woord en Geest en het door Hem verwekte danken en bidden in/van ons.
(2) “Het is niet goed dat de mens alleen zij‘. God heeft man en vrouw in ‘de gevallen wereld’ juist ook aan elkaar en aan hun kinderen gegeven om de teugelloosheid van de mens (man, vrouw, kinderen, samenleving) te bedwingen. Degenen die niet in huwelijk en gezin kunnen of willen leven mogen daarvoor de kracht aan God vragen, maar ook zij kunnen beslist niet zonder gemeenschapsleven en vooral dus niet zonder ook echt samen te leven met de broeders en zusters in de gemeente van Jezus Christus en dus niet zonder een leven als lidmaat van Zijn heilig Lichaam. Paulus die zichzelf streng onder tucht hield en intensief met de broeders en zusters in de gemeenten mee leefde kreeg daarenboven ook nog ‘een satan om hem met vuisten te slaan‘ (Zie 2 Korintiërs 11 : 6-10 ).

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Bereidt de weg des Heren” – “Een ingreep op grote schaal”  (11 december) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op De teugelloze mens(heid)…

  1. janvdijk9464 zegt:

    Dit is op Sitetitel herblogd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s