Liefde die leidt tot afkeer, verachting en laster…

Waarom roepen jullie Heer, Heer tegen Mij, maar doen jullie niet wat Ik zeg?
(Lukas 6 : 46)

De ander liefhebben om Christus’ wil!

Psychische liefde bemint de ander om wille van hem of haar zelf.
Geestelijke liefde bemint de ander om Christus’ wil.

De psychische liefde zoekt daarom het directe contact met de ander. Ze heeft hem niet lief in zijn vrijheid, maar alleen als degene die aan haar gebonden is; met alle mogelijke middelen wil zij winnen, veroveren en ze dringt zich aan de ander op; ze wil onweerstaanbaar zijn en ze wil heersen.

De psychische liefde geeft in wezen niet zoveel om de waarheid. Ze relativeert die, omdat niets, ook de waarheid niet, storend tussen haar en de geliefde mens mag komen. De psychische liefde begeert de ander, de gemeenschap met hem, zijn wederliefde, maar zij dient hem niet. Veeleer begeert zij ook daar nog, waar ze schijnt te dienen.

Psychische liefde kan de vijand niet liefhebben, d.w.z. hem die zich ernstig en hardnekkig tegen haar verzet. Kan zij voor haar verlangen geen bevrediging meer verwachten, dat is zij ook aan het eind.

Hier slaat ze om in haat, verachting, laster.

Maar hier ligt nu juist het punt, waar de geestelijke liefde begint.

Psychische liefde heeft zich zelf tot doel. Zij is haar eigen afgod, die ze aanbidt en aan wie ze alles moet onderwerpen. Ze verzorgt en cultiveert zich zelf, bemint zich zelf en verder niets op de wereld.

De geestelijke liefde komt van Jezus Christus. Zij dient alleen Hem. Wat liefde voor een ander betekent, weet ik niet reeds bij voorbaat door een algemeen begrip omtrent liefde, dat uit mijn psychisch verlangen gegroeid is; wat liefde is, zal alleen Christus mij in zijn Woord zeggen.

De geestelijke liefde is alleen gebonden aan het Woord van Jezus Christus. Tegen alle eigen meningen en overtuigingen in zal Jezus Christus mij zeggen hoe de liefde tot de broeder er in waarheid uitziet.

Omdat geestelijke liefde niet begeert, maar dient

daarom heeft zij de vijand even lief als de broeder. Want zij ontspringt niet aan de vijand, of aan de broeder, maar aan Christus en Zijn Woord.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Gemeenschap der heiligen” – “Niet begeren maar dienen” (31 mei) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 14 Broeders en zusters, wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar? Zou dat geloof hem soms kunnen redden? (Uit Jakobus 2)

Bron afbeelding:   Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Liefde die leidt tot afkeer, verachting en laster…

  1. janvdijk9464 zegt:

    Dit is op Sitetitel herblogden reageerde:
    de liefde die we van God ontvangen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s