De ander helpen…(VII)

Uw geloof heeft u gered… (Uit Lukas 7 : 50)

Je laten helpen!

De biecht is geen wet, maar een aanbod van goddelijke hulp voor de zondaar. Het kan zijn, dat iemand door Gods genade zonder de biecht tegenover de broeder tot zekerheid komt, tot een nieuw leven, tot het kruis en tot de gemeenschap.

Het zou immers kunnen zijn, dat iemand de twijfel aan de vergeving en aan zijn schuldbelijdenis nooit leert kennen en dat hem in de biecht, die hij alleen voor God doet, alles wordt gegeven.

Wij hebben hier gesproken voor hen, die dit van zich zelf niet kunnen zeggen. Luther zelf behoorde tot hen, die zich hun leven als christen niet meer zonder de biecht tegenover de broeder konden indenken. In de Grote Catechismus heeft hij gezegd: ‘… daarom, als ik tot de biecht vermaan, vermaan ik christen te zijn.’

Degenen, die niettegenstaande al hun zoeken en hun moeite, de grote blijdschap van de gemeenschap, van het kruis, van het nieuwe leven en van de zekerheid niet kunnen vinden, moeten we wijzen op het goddelijk aanbod dat ons in de biecht tegenover de broeder is gedaan.

De biecht staat in de vrijheid van de christen. Maar wie zal een hulp, waarvan God het nodig vond ze aan te bieden, zonder schade van de hand kunnen wijzen?

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Is er geen koning onder u?” – “Aanbod van goddelijke hulp” (9 december) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen,
u zult de waarheid kennen, en de Waarheid zal u vrijmaken.

(Uit Johannes 8 : 31-32)

(…) 44 Toen draaide Hij zich om naar de vrouw en vroeg aan ​Simon: ‘Zie je deze vrouw? Ik ben in jouw huis te gast, en je hebt me geen water voor mijn voeten gegeven; maar zij heeft met haar tranen mijn voeten natgemaakt en ze met haar haar afgedroogd. 45 Je hebt me niet begroet met een kus; maar zij heeft, sinds ik hier binnenkwam, onophoudelijk mijn voeten gekust. 46 Je hebt mijn hoofd niet met olie ingewreven; maar zij heeft met ​geurige olie​ mijn voeten ingewreven. 47 Daarom zeg ik je: haar ​zonden​ zijn haar ​vergeven, al waren het er vele, want ze heeft veel ​liefde​ betoond; maar wie weinig wordt ​vergeven, betoont ook weinig ​liefde.’ 48 Toen zei Hij tegen haar: ‘Uw ​zonden​ zijn u ​vergeven.’ 49 Zijn tafelgenoten dachten bij zichzelf: Wie is hij, dat hij zelfs ​zonden​ ​vergeeft? 50 Hij zei tegen de vrouw: ‘Uw geloof heeft u gered; ga in ​vrede. (Uit Lukas 7)

Bron afbeelding:  Primo Bible Verses

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op De ander helpen…(VII)

  1. janvdijk9464 zegt:

    Dit is op Sitetitel herblogden reageerde:
    biechten lucht op als je het intens doet met heel je hart en verstand laat de H geest tot je komen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s