Je gekend weten… (I)

Ik ken de mijne en de mijne kennen Mij. (Uit Johannes 10 : 14-15)

Het tweede dat Jezus, de Goede Herder, van zich zelf zegt is, dat Hij de zijnen kent. Dat schijnt gering, maar het is in waarheid het allergrootste. Dat beseffen we, als we bedenken, wat het zou betekenen, wanneer Jezus ons niet kende, wanneer Hij tot ons zou zeggen: Ik heb u nooit gekend. Dat betekende ons einde, onze verdoemenis, onze eeuwige scheiding van Hem.

Daarom betekent door Jezus gekend te zijn onze zaligheid
en gemeenschap met Hem.

Jezus kent alleen, wie Hij liefheeft, wie bij Hem hoort, de zijnen.
Hij kent ons als verlorenen, als de zondaars die Zijn genade nodig hebben

en ontvangen. Hij wil ons kennen als begenadigde zondaars die Hij tot zijn eigendom gemaakt heeft, wij weten ons door Hem en door Hem alleen gekend; zó maakt Hij zich voor ons kenbaar en kennen wij Hem als de enige, aan wie wij toebehoren tot in eeuwigheid.

De Goede Herder kent zijn schapen en alleen hen; want zij behoren Hem toe. De Goede Herder en alleen Hij kent zijn schapen; want alleen Hij weet wie Hem in eeuwigheid toebehoort. De schapen kennen de Goede Herder en alleen zij; want alleen zij weten hoe goed Hij is.

Alleen Hem kennen zij als de Goede Herder; want alleen Hem behoren zij toe. Christus kennen betekent zijn wil kennen en doen, het betekent God liefhebben en de broeders. Het is de zaligheid van de Vader, de Zoon als Zoon te kennen én het is de zaligheid van de Zoon, de Vader als Vader te kennen. Dit elkaar kennen is liefde en gemeenschap.

Zo is het de zaligheid van de Heiland, de zondaar te kennen als Zijn verworven eigendom en het is de zaligheid van de zondaar, Jezus te kennen als zijn Heiland.

Omdat Jezus met de Vader – en de zijnen – in zo’n gemeenschap van liefde en wederzijds kennen verbonden is, kan de Goede Herder Zijn leven geven voor de schapen en zich de kudde als eeuwig eigendom verwerven.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De Goede Herder” – “Kennen betekent liefhebben” (23 april) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Ik heb gedwaald als een verloren schaap, zoek uw knecht,
want Uw geboden vergeet ik niet.
(Psalm 119 : 176)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s