‘Alleen in boeken geschreven en op muren geschilderd’…

(…) 2Gestalte of ​glorie​ had Hij niet;
als wij Hem aanzagen, was er geen gedaante
dat wij Hem begeerd zouden hebben.

(Uit Jesaja 53)

Of alleen nog in Passiespelen uitgebeeld?

Over het lijden van Christus (3)

(1) (…) “Als u gebukt gaat onder ziekte en pijn, dan moet u denken hoe gering dat maar is, vergeleken met de doornenkroon en de nagelen van Christus.
Als u moet doen of laten wat u niet wilt, denk dan hoe Christus gebonden en gevangen heen en weer werd gesleept.
Wanneer u wordt aangevallen door hoogmoed, zie dan hoe uw Heere bespot en gehoond werd en met de misdadigers werd veracht.

Wordt u verleid tot onkuisheid of vleselijke gedachten, denk er dan aan hoe bitter Christus’ reine vlees werd gegeseld, doorstoken en doorwond.
Vecht haat of nijd u aan, of wil u zich wreken, denk dan hoe Christus met veel tranen en roepen voor u en voor al Zijn vijanden heeft gebeden.
Wanneer u door droefheid of tegenspoed, lichamelijk of geestelijk terneergeslagen bent, versterk dan uw hart en zeg: ‘Wel, waarom zou ik dan ook niet een beetje bedroefd zijn, terwijl mijn Heere in de hof van grote angst en droefheid bloed heeft gezweet.’

Dat zijn dan ook échte christenen, die Christus’ leven in hun eigen leven trekken, zoals Paulus zegt: ‘Die van Christus zijn, hebben hun vlees met al zijn begeerlijkheden met Christus’ gekruisigd (vgl. Galaten 5 : 24). Want Christus’ lijden moet niet in woorden en schijn, maar in leven en in waarheid worden beoefend.
Op die manier vermaant Paulus ons ook: ‘Denk aan Hem, Die zulk een tegenspreken van de zondaren tegen Zich heeft verdragen, opdat u gesterkt en niet vermoeid wordt in uw gemoed’ (vgl. Hebreeën 12 : 3).
En Petrus: ‘Omdat Christus in Zijn lichaam geleden heeft, daarom zult u uzelf ook met deze gedachte wapenen en sterken’ (1 Petrus 4 : 1).

Maar deze beoefening of overdenking [van het lijden van Christus] is nu buiten gebruik geraakt en zeldzaam geworden, terwijl toch de brieven van Paulus en Petrus daar vol van staan.

Wij hebben het wezen in een schijn veranderd en het lijden van Christus alleen in boeken geschreven en op muren geschilderd.”

Maarten Luther: Ein Sermon von der Betrachtung des heiligen Leidens Christi (1519). Vgl. WA 2, S. 141-142 (verkort)

(1) Voorafgaande aan bovenstaand citaat uit ‘Ein Sermon von der Betrachtung des heiligen Leidens Christi’ zegt Luther in het kort: ‘Nadat u geloofd hebt en u in Christus wedergeboren bent, zal voortaan gedurende uw hele verdere leven, het lijden van Christus voor u ook een voorbeeld mogen zijn, zodat u nog op een andere manier dan in het sacrament daaraan denkt.’

(…) 3 Hij was veracht, de onwaardigste onder de mensen,
een Man van smarten, bekend met ​ziekte,
en als iemand voor wie men het gezicht verbergt;
Hij was veracht en wij hebben Hem niet geacht.
4 Voorwaar, onze ziekten heeft Hij op Zich genomen,
onze smarten heeft Hij gedragen.
Wij hielden Hem echter voor een geplaagde,
door God geslagen en verdrukt.
(Uit Jesaja 53)

Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com en van deze website:www.maartenluther.com (contact op de homepage)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s