Wij moeten allen openbaar worden… (I)

(…) 7 Wij ​bidden​ God dat u het kwade nalaat, niet om te bewijzen dat wij geslaagd zijn, maar omdat u het goede moet doen, ook al zouden wij mislukt zijn. 8 Wij kunnen ons niet tegen de waarheid verzetten, we kunnen ons er slechts voor inzetten. 9 Het verheugt ons werkelijk dat wanneer wij zwak zijn, u zo sterk bent; we ​bidden​ ervoor dat u zich zult beteren. (Paulus woorden tot de gemeente in 2 Korintiërs 13)

Waarover een gemeente/kerk schuld te belijden heeft…

De kerk belijdt, niet openlijk en duidelijk genoeg te hebben getuigd van de ene God. Zij belijdt haar vreesachtigheid, haar dwalen, haar gevaarlijke concessies.

Zij heeft daardoor de verstotenen en verachten dikwijls de verschuldigde barmhartigheid geweigerd. Zij bleef stom, waar zij had moeten schreeuwen, omdat het bloed van de onschuldigen ten hemel schreeuwde. Zij heeft de juiste woorden op het juiste moment niet gevonden.
Zij heeft zich niet tot bloedens toe verzet tegen de afval van het geloof en is schuldig geworden aan het atheïsme van de massa’s.

De kerk belijdt, de naam van Jezus Christus te hebben misbruikt, omdat zij zich tegenover de wereld voor Hem geschaamd heeft en zich niet krachtig genoeg geweerd heeft tegen het misbruik van deze naam voor slechte doeleinden: zij heeft werkeloos toegezien, hoe onder de dekmantel van de naam van Christus geweld en onrecht werd bedreven.

De kerk belijdt, schuldig te zijn aan het verloren gaan van de zondag, aan de uitholling van haar eredienst, aan de verachting voor de zondag als de dag van de rust. Zij draagt schuld aan de gejaagdheid en onrust van deze tijd, omdat haar prediking van Jezus Christus zwak en haar eredienst mat was.

De kerk belijdt, schuldig te zijn aan de ineenstorting van het ouderlijk gezag. De kerk is niet opgetreden tegen de verachting voor de ouderen en de verafgoding van de jeugd uit angst de jeugd en daarmee de toekomst te verliezen, alsof de jeugd haar toekomst zou zijn! Daarom is zij schuldig aan de verwoesting van talloze gezinnen, aan het verraad van kinderen aan hun vader en aan de zelfvergoddelijking van de jeugd.

Wordt vervolgd…

NB. Opgemerkt AJ:  Zulk schuld belijden ‘horen’ we natuurlijk liever niet en we zetten het zeker niet op ‘onze websites’. Want natuurlijk is ‘de schone schijn’ – net als het effect van de reclame voor de bedrijfswereld –  aantoonbaar aantrekkelijker en meer wervend dan woorden over tekort schieten en van schuld belijden, dat laten ‘harde (groei)cijfers’ toch onomstotelijk zien…

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Wij moeten allen openbaar worden” – “Zonder een zijdelingse blik op medeschuldigen” (25 november) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Zie ook:
– wij moeten allen openbaar worden…(II)
– wij moeten allen openbaar worden…(III)

(…) 8 Deze boodschap is betrouwbaar. Ik wil dat je hierover met overtuiging spreekt, opdat zij die op God vertrouwen zich erop toeleggen het goede te doen. Daar heeft iedereen baat bij. (Uit Titus 3)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s