Het overwinnend geloof…(I)

En zie, een Kananese vrouw uit die landpalen komende, riep tot Hem, zeggende: Heere, Gij Zone Davids, ontferm U mijner! Mijn dochter is deerlijk van de duivel bezeten. (Matteüs 15 : 22)

Brood van de kinderen

‘Het is niet betamelijk het brood van de kinderen (1) te nemen en de hondjes voor te werpen.’ Hoor nu eens wat Hij tegen deze vrouw zegt; denk er eens over na wat dat voor deze vrouw geweest moet zijn, als Christus tegen haar zegt dat ze niet meer dan een hond is. Als Hij dat tegen mij gezegd had, dan had ik gelopen alsof er duizend duivels achter mij aanzaten!

Dit is een zeer hard woord dat Hij haar hier voor de voeten werpt. Daaraan kunnen wij zien hoe machtig en geweldig het geloof is. Het geloof grijpt Christus aan, zelfs als Hij toornig is. Zij keert Zijn harde antwoord om in een prachtig woordenspel.

‘Als U zegt’ – antwoordt ze – ‘dat ik een hond ben, dan is dat waar! Ik wil graag een hondje zijn en mij ook als een hondje gedragen. Geef het brood maar aan Uw kinderen, laat hen maar aan Uw tafel zitten, want daar vraag ik niet om. Laat mij ónder de tafel de broodkruimels oplezen en geef mij maar wat de kinderen niet nodig hebben, wat van de tafel op de grond valt; daarmee ben ik al tevreden.’

Zo grijpt zij de Heere Christus aan bij Zijn eigen Woord. Ja, wat wonderlijk is, door om het recht van een hond te vragen, ontvangt zij het recht van een kind. Wat kunt U anders, lieve Jezus, U hebt U laten vangen en moet helpen; maar ook Uw tijd is nu gekomen en U laat Zich met liefde vangen.

Maarten Luther: Evangelion Matthei am 15. Anno 1534, vgl. WA 52,180,8-32

(1) Opgemerkt AJ: Niet brood voor, maar brood van de kinderen noemt Jezus Zich liefdevol hier! Hij gaf en geeft Zich als ‘het Brood’ (dat gebroken werd en wordt) aan ‘Vader’s kinderen’.

Bron afbeelding:  Wisdom and Instruction

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s