Psalm 32 leren bidden… (III)

In mijn brullen de ganse dag, want Uw hand was dag en nacht zwaar op mij.
(Psalm 32 : 3-4)

Dag én nacht

Daar ik de hele dag hevig ween.’ (1) Dit wenen komt vanwege de grote angst die de kennis van mijn ‘eigen ik‘ met zich brengt. Dit begint – zoals al gezegd is – als je diep getroffen wordt door de aanblik van Gods gericht. Dit wenen kent geen maat en geen tong die dit kan uitspreken. Alleen zij die weten wat het is, die het uit ervaring kennen. (2)

Het is er alle dagen, evenals David in de vorige boetpsalm (Psalm 6) zegt: ‘Ik zal alle nachten mijn bed met tranen nat maken.’ Maar waarom dan toch? ‘Want dag en nacht drukt Uw hand zwaar op mij.‘ Dat betekent: Uw verschrikkelijke macht is mij te zwaar. Daarom ween en klaag ik dag en nacht. Uw hand gaat mijn kracht te boven.

Uw straf waarmee U mij – door mij er een blik op te geven – bedreigt, kan ik niet verdragen. Ik heb mij geheel tot mijn verdriet gekeerd. Dat wil zeggen: vroeger keerde ik mij juist van mijn verdriet af. Ik had alleen vreugde over mijzelf, maar nu zie ik het anders: ik meende dat ik gelukkig was, nu echter ben ik in waarheid ellendig.

Maarten Luther: Die sieben Bußpsalmen, 1517, vgl. WA 1,169,10 -169,9

(1) Luthers weergave van deze Psalmtekst.
(2) Opgemerkt AJ: Wij moeten deze ervaring niet zoeken, maar God zoeken! En dat door de middelen te gebruiken die Hij ons daarvoor geschonken heeft. Dan zal niet ieder ‘zo diep’ kunnen en hebben te gaan als waarvan David in deze Psalm spreekt, maar we gaan dan wel ‘zien’ en aanvaarden en begrijpen waarom er (meer) kinderen van God zijn (zoals een Maarten Luther bijvoorbeeld), die daar ook ervaring mee en dus ‘weet van’ hebben en daarvan dus ook (meer dan andere kinderen van God) kunnen ‘meespreken’ uit eigen ervaring.

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot U – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” samengesteld door Hugo van Woerden (Den Hertog, Uitgeverij)

(…) want dag en nacht drukte uw hand zwaar op mij,
mijn merg verdroogde als in zomerse hitte.
(Psalm 32 : 4)

Bron afbeelding:  Pinterest

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s