Onze schatkisten moeten feestelijk glimmen…

de schat in aarden vaten’ (naar 2 Korinthe 4 : 7)

Onze schat ligt verborgen onder het lijden

(…) “Ja, dat zou wel een dwaze koopman zijn die zijn goud en zilver zou weggooien en er geen waarde aan zou hechten, omdat het in zulke lelijke, vieze zakken zat – en niet in prachtig zijde en fluweel was verpakt. Of dat hij niet van deze [geld]schat wilde weten, omdat die te zwaar en niet zo ligt als een veertje zou zijn. Terwijl het toch juist een eigenschap van een schat is dat die zwaar is – en hoe groter hoe zwaarder.

Het is trouwens niet gebruikelijk om goud en zilver in mooie zakken te vervoeren (1), maar in zakken van een zwart, grof en onrein weefsel dat niemand graag als kleding aan zijn lichaam zou dragen.

Op deze manier is het ook het geval met onze schat: deze is waarlijk groot, duur, voortreffelijk, heerlijk en edel – maar we moeten die dragen in moeite en lijden. Dat vanwege de zwaarte, en de smerige zak [= ons sterfelijk lichaam], waarin hij verborgen ligt.

Wie nu deze schat openlijk wil ronddragen, in prachtige zakken, dat is: wie een christen wil zijn om bewonderd te worden, om daardoor plezier en vreugde, goed en eer te krijgen, om fijne vrienden te hebben – die niet veracht wil zijn, geen droefheid, lastering en schade wil lijden, en geen vijanden wil hebben: wát bedoelt hij anders, dan dat hij van zijn schat beroofd wil worden?”

(1) Het schijnt dat Luther weleens een geldtransport heeft gezien en zich heeft verwonderd dat kostbare gouden en zilveren geldstukken werden vervoerd in lelijke en onooglijke zakken. Hij gebruikt het als een beeld van Gods kinderen. Zij dragen de schat in een lichaam van zonde en dood, of zoals Paulus het zegt: ‘de schat in aarden vaten’ (vgl. 2 Korinthe 4 : 7). Luther gebruikt dit voorbeeld in een troostbrief aan de christenen te Augsburg, geschreven op 6 of 11 December 1523.

(…) 5 En wanneer jullie ​bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de ​synagoge​ en op elke straathoek staan te ​bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 6 Maar als jullie ​bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en ​bid​ tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.
(…) 19 Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde (a): mot en roest vreten ze weg en ​dieven​ breken in om ze te stelen. 20 Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen ​dieven​ in om ze te stelen. 21 Waar je schat is, daar zal ook je ​hart​ zijn. (Uit Matteüs 6)
(a) Ook niet als gemeente(n) door daar te streven naar eer en aanzien onder de mensen, hoe geweldig ‘in dienst van het koninkrijk‘ het ook allemaal mag lijken!

Maarten Luther: An die Christen zu Augsburg, 6. oder 11. December 1523, vgl. WA 12, 225, 9-24

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van ons e-mailadres info@maartenluther.com en van onze website: http://www.maartenluther.com (contact op de homepage)

Bron afbeelding:  DailyBibleVerse (YouTube)

2 Korintiërs 4 7 - Treasure in earthen vessels - DailyBibleVerse

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s