‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (13)

(…) “Allereerst: Om die reden heb ik eerder deze eerste bede een onbegrensde genoemd, de belangrijkste, die alle andere omvat. Als iemand in staat zou zijn om Gods naam volmaakt te heiligen, zou hij niet langer het Onze Vader nog hebben te bidden. Als iemand zo heilig is dat gezegd kan worden dat zo iemand zich niet bezig hield of houd met zijn eigen eer of met enig bezit, dan zou zo iemand inderdaad heilig zijn en de naam van God zou volkomen geheiligd zijn in die persoon.

Zo iemand vinden we echter niet op deze aarde, maar alleen in de hemel. Daarom moeten we bidden en pleiten zolang we leven dat God Zijn naam in ons zal heiligen. Alle mensen zijn lasteraars van Gods naam, sommigen in grotere, anderen in mindere mate, ook al weigeren arrogante heiligen dit te geloven.

Daarom heb ik ook gezegd dat dit gebed niet alleen een smeekbede is, maar ook een heilzame les en een aanwijzen (indicator) van ons ellendige en vervloekte leven op aarde, die de mens in zijn zelf-achting vernedert. Als we nu bidden dat Gods naam in ons geheiligd wordt, betekent dit dat Zijn naam nog niet heilig in ons is – als dat zo was, zouden we er niet om hoeven te bidden!

Dit impliceert verder dat we tijdens ons leven Gods naam verontreinigen, lasteren, te schande maken, omlaag halen en ontheiligen. We getuigen met ons eigen gebed en met onze mond dat we (van nature en daardoor op allerlei manieren in de praktijk van alledag – AJ) godslasterlijk (bezig) zijn.

In de hele Schrift weet ik geen andere passage die ons leven meer aanklaagt en verdoemt dan deze bede. Wie kan er vrolijk en trots blijven, die in het Onze Vader zoveel grote en afschuwelijke zonden van zichzelf belijdt, bijvoorbeeld dat we Gods naam onteren, dagelijks het tweede gebod schenden en Gods naam ijdel gebruiken? (1)”

Bron tekst: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 91, 38 – 92, 26 (translation used: Luthers Works, American Edition, deel 42, blz. 33/34)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(1) Zie bijvoorbeeld wat hierover in de Heidelbergse Catechismus Zondag 36 wordt gezegd.

(…) Vloekers en lasteraars van God, dat zijn niet alleen de mensen die de mond vol hebben van Zijn Naam, maar dat zijn ook die mensen die Zijn Naam niet noemen. Ga het maar na in uw eigen leven. Het is bijzonder pijnlijk als iemand die u niet gunstig gezind is, kwaad van u spreekt. Dan voelt ge die betrekking tussen uw naam en uw wezen. U bent op uw naam gesteld, omdat uw naam iets uitdrukt van uw persoon. Maar u vindt het, het allerergste, wanneer iemand u mijdt, wanneer iemand niets meer met u te doen wil hebben. Wanneer hij zelfs de moeite niet meer neemt om uw naam te schelden of in een kwaad daglicht te stellen. Dat is het allerpijnlijkste en zeker als dat gebeurt door iemand, die uw vriend geweest is of een van uw naaste familieleden. Dan is er haast niets pijnlijker denkbaar dan dat zo iemand uw naam niet meer noemt…

Bron afbeelding:  Pinterest

Johannes 17 19 - I sanctify Myself - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (13)

  1. Pingback: Zuiverheid en verantwoordelijkheid van leden en leiders in een gemeenschap – Jeshuaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s