‘Weest niet eigenwijs’…

(…) 16 Weest onderling eensgezind, niet zinnende op hoge dingen, maar voegt u in het eenvoudige. Weest niet eigenwijs. 17 Vergeldt niemand kwaad met kwaad; hebt het goede voor met alle mensen. (…) 21 Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. (Uit Romeinen 12)

Onze tekst wil er allereerst aan herinneren, hoe onbegrijpelijk voor onze wijsheid Gods weg met ons was. Dat God óns zocht, óns vergaf, dat Hij om ons zijn Zoon offerde, dat Hij daarin ons hart won en ons bekeerde, dat is voor onze wijsheid natuurlijk vreemd en ontoegankelijk. Dit houdt in: Wanneer je een vijand ontmoet: denk eerst aan je eigen vijandschap tegenover God en aan Gods barmhartigheid tegenover je zelf.

Weest niet eigenwijs — we worden herinnerd aan het begin van het mensengeslacht. De duivel beloofde Adam en Eva wijsheid, kennis: wijs als God zou hij hen maken; zij zouden weten, wat goed en kwaad is. Zij zouden tot rechters over goed en kwaad worden gemaakt.

Sedert Adam zich door de duivel wijsheid liet schenken, denken alle mensen, dat zij nu weten hoe men met God en met de mensen moet omgaan. Met behulp van onze wijsheid zouden wij wel eens een goede wereld opbouwen. Maar wat gebeurde er? De eerste mens, die uit de mens op deze aarde geboren werd, was een broedermoordenaar. Het zaad van het kwaad schoot op. Dat was de vrucht van de wijsheid van de eerste mens!

Weest niet eigenwijsmaar houdt het oog gericht op Gods weg naar de mensen, naar zijn vijanden; die weg, die de Schrift zelf een dwaze weg noemt, de weg van Gods liefde tot zijn vijanden, de liefde die Hij hen bewijst tot aan het kruis toe.

Het kruis van Jezus Christus te ontdekken als de onoverwinnelijke liefde van God voor alle mensen, voor ons zo goed als voor onze vijanden,  dat is de hoogste wijsheid.

Het kruis is niet het privébezit van één mens, maar het behoort alle mensen toe, het geldt alle mensen. God heeft ons vijanden lief – dat zegt ons het kruis: Hij lijdt voor hen, om hen heeft Hij gebrek en pijn, voor hen heeft Hij zijn lieve Zoon gegeven.

Alles komt erop aan, dat wij bij iedere vijand, die wij ontmoeten, terstond bedenken:  

Ook hem/haar heeft God lief, voor hem/haar heeft God alles gegeven.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Zo is onze wijsheid” – “Liefde tot de vijand” (6 oktober) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(..) Indien dan de Zoon u zal vrijgemaakt hebben, zo zult gij waarlijk vrij zijn.
(Johannes 8 : 36)

Bron afbeelding:  Pinterest

Romeinen 12 14-16 - Bless those who persecute you - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s