‘Ik ben’…

Sedert Jezus van zich zelf zei: ‘Ik ben het leven’ (Johannes 14 : 6; 11 : 25), kan het denken niet meer aan deze aanspraak en de daarin besloten werkelijkheid voorbijgaan. Deze uitspraak van Jezus over zich zelf maakt iedere poging het leven op zich te definiëren, nutteloos en tot mislukken gedoemd.

Hoe zouden wij, zolang wij leven en de grens van ons leven, de dood, niet kennen, kunnen zeggen wat ‘leven’ eigenlijk is? Wij kunnen het leven slechts leven, niet definiëren. Het woord van Jezus bindt elke gedachte over het leven aan zijn persoon. ‘Ik ben het leven’. De vraag naar het leven ontkomt niet aan dit ‘Ik ben’.

Op de vraag wat het leven is, wordt hier gezegd wie het leven is. Het leven is geen ding, geen wezen of een begrip, maar een persoon, en wel één bepaalde persoon. Hij zegt niet: Ik heb, maar Ik ben het leven. Zo kan het leven nooit meer van het ‘Ik’ van de persoon van Jezus worden losgemaakt.

Door dit te verkondigen zegt Jezus, dat Hij niet alleen hét leven isdus een of andere metafysische geest waarmee ik ook te maken hebmaar juist mijn leven, ons leven; deze toedracht wordt door Paulus bijzonder duidelijk en tegelijk paradoxaal uitgedrukt als hij zegt: ‘Christus is mijn leven’ (Filippenzen 1 : 21) en: ‘Christus, ons leven’ (Colossenzen 3 : 4).

Mijn leven is buiten mij zelf, buiten mijn beschikking, mijn leven is een ander, een vreemde, Jezus Christus; en dat niet in de overdrachtelijke zin dat mijn leven zonder die ander niet waard is geleefd te worden, dus dat Christus mijn leven, dat ook op zich zou kunnen bestaan, een bijzondere kwaliteit, een bijzondere waarde verleent; nee, het leven zelf is Jezus Christus.

En wat voor mijn leven geldt, geldt voor al het geschapene.
‘In al wat geworden is, daarin was (en is!) Hij het leven’
(Johannes 1 : 4).

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Ik ben het leven” – “Verantwoordelijk” (16 juli) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Ik zal er zijn  (Sela, YouTube)

Bron afbeelding:  Pinterest

Johannes 1 4 - In Him was life - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s