Hallelu-Jah! – Zijn lof houdt eeuwig stand!

Ik zal de HEERE loven met heel mijn ​hart,  in de kring van de oprechten
en in hun gemeenschap.  (Uit Psalm 111)

Die Mij eren, zal Ik eren, maar die Mij versmaden, zullen gering geacht worden.
(1 Samuel 2 : 30)

UW NAAM WORDE GEHEILIGD! Dat betekent dat Uw Naam ook ín ons moet geheiligd worden. Met de woorden van deze bede belijd ik dat ik Uw Naam – helaas – vaak ontheiligd heb, en nog steeds ontheilig en laster door mijn hoogmoed – door mijn eigen eer en naam te zoeken – daarom, geef Uw genade en help mij, zodat ik én mijn naam ondergaan en tot niets worden, opdat U alleen en Uw Naam – dat is: Uw eer en lof – in mij zijn en blijven. Amen.

Ik hoop dat je nu verstaat en begrijpt dat de woordjes Uw Naam zoveel betekenen als: Uw eer, Uw lof, want een goede naam betekent in de Schift: eer of lof. Hieruit blijkt het, dat dit gebed niet anders verlangt dan dat Gods eer en lof vóór alle, bóven alle en ín alle dingen gezocht en bedoeld worden. Ons gehele leven moet altijd en alleen tot Gods eer strekken. Niet tot ons nut, ook niet tot onze zaligheid of iets anders, hetzij tijdelijk of eeuwig.

Daarom is dit de eerste en voornaamste bede! Want Gods eer is het eerste, het laatste en het hoogste dat wij Hem geven kunnen en Hij verlangt of begeert ook niets anders van ons. Wij kunnen Hem ook verder niets geven, want alle overige dingen geeft Hij ons.

De eer behoudt Hij echter voor Zichzelf, opdat wij erkennen, zeggen, zingen, leven, werken, alles doen, lijden en betuigen, dat uit Hem, door Hem en tot Hem alle dingen zijn, opdat dit woord uit de Psalmen vast zal staan en waar zal blijven: ‘Wat Hij verordent, is loffelijk en heerlijk, en Zijn gerechtigheid blijft eeuwig’ (vgl. Psalm 111 : 3).

Maarten Luther: Auslegung des Vaterunsers für die einfältigen Laien, 1519, vgl. WA 2, 94, 5-24

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot u – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” Samengesteld, vertaald en ingeleid door H.C. van Woerden. Den Hertog Uitgeverij.

Bron afbeelding:   – The Herald (heraut) – Of Christ’s Kingdom

Psalm 111 - Hallelu-Jah - The Herald - Of Christ's Kingdom

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s