Bidden met en voor de gemeenschap der heiligen (III)

(…) Christus kan niet liegen wanneer Hij zegt: ‘Ik ben met u tot aan het einde van de wereld’ en ‘De poorten van de hel zullen de kerk niet overweldigen’ (vgl. Mattheüs 28 : 20 en 16 : 18). Dat wil echter niet zeggen dat Hij ons niet heeft bevolen om te waken en het licht zo goed mogelijk te bewaren.

Er wordt gezegd: ‘Waak, want de duivel is een brullende leeuw die rondom u gaat om te verslinden’ (vgl. 1 Petrus 5 : 8). Dit was niet alleen zo in de tijd van de apostelen, toen Petrus dit zei, maar het is nu nog zo en het zal zo blijven tot aan het einde van de wereld – daar kunnen wij op rekenen.

Daarom bidden wij: dat God ook ons wil helpen, zoals Hij onze voorouders heeft geholpen en onze kinderen na ons zal helpen – tot lof en eer van Zijn Goddelijke Naam in eeuwigheid. Want wij kunnen de kerk niet bewaren, onze voorouders konden dat ook niet, en onze kinderen na ons zullen dat ook niet kunnen.

Gods Zoon heeft het gedaan! – Hij doet het nog en Hij zal het doen. Hij Die zegt: ‘Ik ben met u tot aan het einde van de wereld’, ‘want Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en in eeuwigheid’ (vgl. Hebreeën 13 : 8). En Hij heet ook ‘Die was, Die is, en Die zijn zal’ (Openbaring 1 : 8 en Exodus 3 : 14).

Ja, zo heet deze Mens, zo heet geen ander mens, en zo zal niemand heten. Want u en ik waren duizend jaar geleden niets en toch is de kerk zonder ons bewaard gebleven. Niemand heeft het gedaan dan Hij Die heet ‘Gisteren en heden Dezelfde’.

(…) Wat wij nu over de kerk zeggen, dat hebben onze voorouders ook al moeten zeggen, zoals de Psalmen en de Schrift getuigen. En onze kinderen na ons zullen het ook meemaken dat zij met ons én met de hele kerk zullen zingen: ‘Was de HEERE niet met ons geweest – laat Israël nu zeggen – was de HEERE niet met ons geweest, toen de mensen tegen ons opkwamen, dan hadden zij ons levend verslonden’ enzovoort, (vgl. Psalm 124 : 1 w).

Maarten Luther: Wider die Antinomer, 1539, WA 50,476,2,3 -477,16 [[Tegen de Wetsbestrijders, 1539]

Bron afbeelding:  BiblePic.com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s