Die eigen wegen gaan…

Jona ging naar Jafo en vond er een schip met bestemming Tarsis. Hij betaalde de overtocht en ging aan boord om mee te varen naar Tarsis, weg van de HEER. (Jona 1 : 3)

Lectures on Jonah – 1525/1526 (20)

Nu moeten we ook de geestelijke lessen van het boek Jona (als geheel) bezien
– Luther in 1526 – Derde citaat:

Jona gaat naar Jafo, waar hij een schip naar zee kiest, zijn reisgeld betaald, aan boord gaat, zijn slaapvertrek opzoekt, in slaap valt en zich doelloos laat wegvaren. De naam Joppe betekent ‘mooi’ of ‘goed’. Dat wijst ons op mensen zonder god en gebod, die een zelfgenoegzaam leven leiden, gekenmerkt door ongehoorzaamheid aan God. Deze stad is heel geschikt voor ongehoorzaamheid, eigenwilligheid en zelfrechtvaardiging.

In Jafo vindt de profeet een schip, dat wil zeggen een goed hulpmiddel dat bruikbaar is bij zijn opvattingen en voor de uitvoering van zijn plan, zoals bijvoorbeeld ook aan de wet van God wel een plek gegeven wordt in het menselijk zelfbedrog.

Dan zijn er de zeelui, dat zijn de onderwijzers van dergelijke wetsopvattingen en andersoortige eigen bedenksels, die de mensen leiden, wie weet waarheen, de grote zee op. En daar hebben we dan geen vast en oprecht geweten meer voor God, maar eentje waarmee door de grillige golven van de zee wordt gespeeld, etc.

Jona betaalt zijn reis aan deze zeelui – want deze leraren zijn dienaren van hun buik, die als huurlingen hun werk verrichten en hun diensten aanbieden. En de mensen zijn al te graag bereid om hen rijkelijk te belonen voor deze diensten.

Nu gaat Jona het schip in en geeft zich over aan de stuurmanskunst van de zeelui, legt zich op bed onder in het schip om daar in slaap te vallen, dat wil zeggen, hij voelt zich veilig, meent dat er nu goed voor hem gezorgd wordt en met die gedachte(n) gaat hij onder zeil. Zoals alle werkheiligen doen. Tevreden met hun drogredenen liggen ze als het ware diep onderin het schip te slapen onbewust van het kwaad dat ze doen.

Salomo zegt: ‘Naderen om te luisteren is beter dan het offer van dwazen, want die weten niet, dat zij kwaad doen. (Prediker 4 : 17). Nu, dat valt wel te vergelijken met naar Jafo reizen en zich terugtrekken in het onderste ruim van het schip. Dat is inderdaad reizen van de verhevenheid van Jeruzalem en van de gehoorzaamheid aan God naar de diepe groeve van ongehoorzaamheid en eigenwilligheid.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 19, 246, 28 – 247, 16

NB. De bovenstaande tekst werd vertaald vanuit het Engels (zie hieronder).

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, they can use our web-form located on the homepage of maartenluther.com There you can find both options to subscribe and unsubscribe from these weekly quotes. Our emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Doodle Through The Bible

Prediker 4 17 - Guard your steps - Doodle Through The Bible

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s