God spreekt en het is er…

Hij gebiedt en het staat er…

Door het geloof zien wij in dat de wereld tot stand gebracht is door het Woord van God, en wel zo dat de dingen die men ziet, niet ontstaan zijn uit wat zichtbaar is.
(Hebreeën 11 : 3)

‘En de Here sprak tot de vis en deze spuwde ​Jona​ uit op het droge.’ (Jona 2 : 10).

Lectures on Jonah – 1525/1526 (14)

(…) Te zeggen dat God alle dingen doet door middel van spreken of door middel van woorden, is volledig in overeenstemming met de Schrift waarin we lezen: ‘Alle dingen zijn door het Woord ontstaan en zonder dit is geen ding gemaakt, dat bestaat.’ (Johannes 1 : 3). En in de Psalmen: ‘Want Hij sprak en het was er, Hij gebood en het stond er.’ (Psalm 33 : 9). Op deze manier werd de vis weerhouden Jona te verteren. Niet alleen werd het natuurlijk spijsverteringsproces in de vis geblokkeerd, maar ook moest de vis het eten weer uitspuwen. Het moest Jona teruggeven en hem ongedeerd weer aan het land teruggeven. Zo werkte God grote wonderen in Jona.

Nu wordt de eerdere orde van de dingen omgekeerd: wat een ogenblik geleden nog de dood tot doel had, moet nu het verder leven dienen. De vis die eerder het instrument van de dood was, moet nu werktuig van het leven zijn – het moet een toegangspoort tot het leven zijn, hoewel het even eerder Jona gevangen hield en hem aan de dood had prijs gegeven. Ook de oceaan moet de weg banen voor Jona en zijn gast vrije doorgang naar het land geven. De grondvesten van de bergen houden hem niet meer vast en de grendels van de aarde worden ontsloten – het zeewier bedekt hem niet meer, enz.

Dit alles is een bron van troost en vertrouwen voor ons. Het leert ons om op God te vertrouwen, voor Wie het leven en de dood gelijk zijn. Zij zijn beide onbeduidend voor Hem, (zeg maar) speelgoed, zoals Hij het ene schenkt en het andere neemt, of het een voor het ander uitwisselt. Maar voor ons zijn dit merkwaardige en onmogelijke dingen, die God gebruikt om Zijn kracht en Scheppersmacht aan ons te tonen, zoals Psalm 104 ons daarover onderwijst. (1)

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 19, 232, 6-25

(1) De redacteur van de Weimar editie geeft aan dat hier Psalm 106 bedoelt kan zijn.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes (1) sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com. Or, they can use the web-form located on the homepage of www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from the weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(1) Deze Luther Quote “Lectures on Jonah – 1525/1526 (14)” werd vertaald uit het Engels.

Bron afbeeldingen:  BibleVerse2Day en SlideShare

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Natuur, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s