Moeten wij allemaal aan de schandpaal?… (II)

6 Wat uit het vlees geboren is, is vlees; en wat uit de ​Geest​ geboren is, is ​geest.
7 Verwonder u niet dat Ik tegen u gezegd heb: U moet opnieuw geboren worden.
(Uit Johannes 3)
7 Ik was al schuldig toen ik werd geboren, al ​zondig​ toen mijn moeder mij ontving,
8 maar u wilt dat waarheid mij vervult, u leert mij wijsheid, diep in mijn ​hart.
(Uit Psalm 51)

HC Zondag 41 – Wat leert ons het zevende gebod? (bij Luther 6e gebod)

Gij zult niet echtbreken. (Exodus 20:14]

Onze overspelige natuur is bij alle mensen ingeplant, niemand is er vrij van, man of vrouw, oud of jong. (a) We liggen allemaal in dit ziekenhuis, en deze ziekte hangt ons niet aan als een rode jas die we kunnen uittrekken en weer opbergen. Wij hebben dit van het lichaam van onze moeder meegebracht, en het zit bij ons door vel en vlees, merg en been, het is door alle aderen dóór en dóór verspreid (vgl. Psalm 51:7). Je zegt: ‘Er zijn toch ook veel mensen die géén overspel begaan, maar altijd een eerbaar leven leiden?’ Ja, beste vriend, ik heb het niet over ‘doen en laten’ maar over onze overspelige natuur, want God laat Zich niet door werken voor de gek houden. De Schrift: noemt Hem een ‘Kenner der harten’ en een ‘Beproever der nieren’, want Hij ziet dieper dan wij (vgl. Psalm 7:10 vv).

Dat er nu veel mensen vroom zijn en tegen dit gebod niet zondigen, dat komt door Zijn Goddelijke genade (1) óf door de bedreigde straf en de gevolgen (2) die hen bevreesd maken, zodat zij in het openbaar zulke zonden vermijden. Als dat niet het geval was, dan zouden ze wél laten zien waar hun hart vol van is.

Evenwel, ons verstand zegt ook dat hoererij, echtbreuk en andere zonden verboden zijn. Ieder·weet immers uit zijn eigen hart dat hij vader en moeder moet eren, omdat wij door hen in de wereld gekomen zijn en hun vlees en bloed zijn, bovendien wagen ze hun lichaam en leven voor ons, en willen daarbij alles aan ons ten koste leggen. Op dezelfde manier leert de natuur dat we niemand mogen vermoorden en niet zelf voor rechter mogen spelen. Kort gezegd: uit de natuur kennen we deze geboden al. Wij zijn echter zo dwaas en blind dat we het niet willen zien of erkennen.

Zo leert de natuur ook dat wij niemands vrouw of kinderen mogen misbruiken. Want de natuur zegt: Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ (2) Nu, u wilt niet dat uw vrouw of kind wordt misbruikt – misbruik dan ook de vrouw of het kind van uw naaste niet!

Maarten Luther: Predigten über das 2. Buch Mose, 1524-1527, vgl. WA16, 511,20-512,31 (verkort).

Bron tekst: “Maarten Luther – Mijn enige troost – 365 dagen met de Heidelbergse Catechismus” samengesteld door H.C. van Woerden, Den Hertog uitgeverij.

(1) Wij zouden nog veel meer onze verantwoordelijkheid hierbij moeten beseffen! T.a.v. ons gezin, onze familie(s), de gemeente en de samenleving. Door dagelijkse omgang met Gods Woord en gebed bidden wij om genade en bescherming, niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen. Zó mogen wij (direct al aan het begin van een dag) een zoutend zout zijn dat bederfwerend zijn werk doet in de samenleving van mensen.
(2) Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe wij blanken ons in de koloniën vaak vergrepen hebben aan het personeel (dikwijls slaven) en hun kinderen, terwijl men dat in eigen land beslist niet gewaagd/gedurfd zou hebben.
(3) Dat was en is de wijsheid van de menselijke natuur! Maar Jezus zei onsBehandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het ​hart​ van de Wet en de Profeten. (Matteüs 7 : 12 en ook Lukas 6 : 31)

(a) Vraag: Heeft God de mens dan zo slecht en verkeerd geschapen? Antwoord: Nee, God heeft de mens goed en naar zijn beeld geschapen, dat wil zeggen: in ware gerechtigheid en heiligheid, opdat hij God, zijn Schepper, naar waarheid kennen, Hem van harte liefhebben en met Hem in eeuwige heerlijkheid leven zou, om Hem te loven en te prijzen.  (HC Zondag 3, vraag en antwoord 6)

Bron afbeeldingen:  Salt of the earth en DailyVerses.net

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s