“Onze paus” aan het (Bijbel)woord…

28 Maar deze ​slaaf​ ging naar buiten en trof een van zijn medeslaven aan, die hem honderd penningen schuldig was. Hij pakte hem beet, greep hem bij de keel en zei: Betaal mij wat u schuldig bent. (Uit Matteüs 18)

Zonder nederigheid maakt macht mensen kapot

(…) Alles hangt met elkaar samen; we moeten onze connecties weer gezond krijgen. Het harde oordeel dat ik in mijn hart heb over mijn broeder of zuster, de open wond die nooit genas, de misstap die nooit is vergeven, de wrok die mezelf alleen maar pijn doet – dat zijn allemaal voorbeelden van een gevecht dat ik in mezelf meedraag, een vlam diep in mijn hart die geblust moet worden, voor het verteerd wordt en er alleen nog as overblijft.  (…)

Samaritaan

Jezus vertelde een gelijkenis om ons het verschil te leren tussen mensen die wegkijken en mensen die voor elkaar zorgen. U kent het vast wel: het verhaal van de Barmhartige Samaritaan. Jezus kreeg de vraag: wie is mijn naaste, dus: naar wie moet ik omzien? Toen vertelde hij dit verhaal, over een man die werd overvallen, beroofd, geslagen en achtergelaten langs een stoffige weg. Een priester en een Leviet, twee heel invloedrijke mensen uit die tijd, zagen hem, maar liepen voorbij. Even later kwam er een Samaritaan aan, iemand van een zeer geminachte minderheid in die tijd. Hij zag de gewonde man liggen en hij deed niet alsof die er niet was. Hij voelde bewogenheid voor hem en dat bracht hem tot heel concrete actie. Hij goot olie en wijn op de wonden van de hulpeloze man, bracht hem naar een herberg en betaalde uit zijn eigen zak om hem te laten verzorgen. (…)
Dit is het verhaal van de mensheid vandaag. Mensen maken zo veel lijden mee, doordat alles om geld en goederen draait, in plaats van om mensen. En vaak doen mensen die zichzelf‘respectabel’ noemen, niets om anderen te helpen; ze laten duizenden mensen, hele bevolkingsgroepen, langs de kant van de weg achter. Gelukkig zijn er ook anderen, die een nieuwe wereld maken door naar elkaar om te zien, zelfs op hun eigen kosten. (…)

Bron tekst: ND (nd.nl) do 27-04-2017 “Zonder nederigheid maakt macht mensen kapot” toespraak van paus Franciscus op evenement TED2017 in Vancouver, Canada

Bron afbeelding: holyhome.nl

vergeving 2 - holyhome.nl

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s