Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (27)

(…) 6 Hoor mijn ​gebed, HEER, luister naar mijn smeken.
7 In dit uur van mijn nood roep ik u aan, want U geeft mij antwoord.
(Uit Psalm 86)

De zevende en laatste bede: 

Het kleine woordje ‘Amen’ (2)

(…) “Daarom betekent het kleine woordAmen‘ hetzelfde als waarachtig, voorwaar, zeker. Het is een woord dat wordt uitgesproken door het vaste geloof van het hart. Het is alsof je zegt: ‘O mijn God en Vader, ik twijfel er niet aan dat u de dingen waarvoor ik U een verzoek heb gedaan, mij zult geven, niet vanwege mijn bidden, maar vanwege Uw gebod aan mij om ze U te vragen en vanwege Uw belofte om ons bidden te horen. Ik ben ervan overtuigd, o God, dat U waarachtig bent, dat U niet kunt liegen. Het is dan ook niet de waardigheid van mijn gebed, maar de zekerheid van Uw waarachtigheid, dat me ertoe brengt dit vast te geloven. Ik twijfel er dan ook niet aan dat mijn bidden een Amen zal worden en zal zijn.

In dit opzicht schieten sommigen rampzalig tekort in hun manier van bidden. Het heeft geen enkele zin, want ze spreken de woorden alleen met hun lippen en niet met hun hart, omdat ze niet geloven dat ze worden gehoord tenzij ze van zichzelf overtuigd zijn of zich inbeelden dat ze goed en waardig hebben gebeden. Dus ze bouwen op zichzelf. Zulk bidden valt onder Gods oordeel. Een gebed kan onmogelijk op zichzelf waardig genoeg zijn om door God te worden gehoord. Nee, de bidder moet vertrouwen op de waarachtigheid en de beloften van God Zelf, want als God ons niet had geboden om te bidden en beloofd ons te horen, dan konden alle schepselen nog geen korrel graan krijgen met en door al hun bidden.

Begrijp daarom dat een gebed niet daarom goed en juist en aangenaam is voor God vanwege zijn lengte, vroomheid, zoetheid of vanwege het met innige woorden smeken om tijdelijke of eeuwige goederen. Alleen dat gebed is aangenaam voor God wanneer de bidder spreekt met krachtig vertrouwen en vast gelooft dat het zal worden gehoord (hoe klein en onwaardig het van zichzelf ook is) vanwege de betrouwbaarheid en belofte van God Zelf.

Niet uw inspanning, maar Gods Woord en belofte maken uw gebed goed. Dit geloof, gebaseerd op Gods Woord, is dan ook de ware aanbidding – zonder dat geloof is alle andere aanbidding pure misleiding en dwaling. “

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 127, 19 – 128, 2 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 42, blz. 77)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 6 Ik vertrouw op Uw ​liefde:
mijn ​hart​ zal juichen omdat U redding brengt,
ik zal zingen voor de HEER, Hij heeft mij geholpen.
(Uit Psalm 13)

Bron afbeelding:   Ignite Bible Study

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (27)

  1. janvdijk9464 zegt:

    Dit is op Sitetitel herblogden reageerde:
    de waarheid

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s