Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (24)

(…) 22 Innerlijk stem ik vol vreugde in met de wet van God,
23 maar in alles wat ik doe zie ik die andere wet.
(Uit Romeinen 7)

De zesde bede: En leid ons niet in verzoeking

(…) “Als het woord ‘verzoeking [WA: ‘Anfechtung’] niet zo algemeen werd gebruikt, zou het kunnen bijdragen aan de duidelijkheid van deze bede om te zeggen: En leid ons niet in beproeving. Deze bede brengt ons het miserabele leven dat we hier op aarde leiden onder de aandacht. Het is niets meer dan één grote beproeving.

Hij die hier naar een vredig en veilig bestaan zoekt, handelt onverstandig, want hij zal dat nooit vinden. Hoewel we weliswaar er (toch) allemaal naar streven, dan nog is en blijft het steeds zinloos. Ons leven hier is en zal altijd een leven vol beproevingen blijven.

Daarom zeggen we niet: “Bespaar ons de beproevingen,” maar: “Leid ons er niet naar of in.” Het is alsof we zouden zeggen: ‘We zijn aan alle kanten omringd door beproevingen en kunnen ze niet vermijden; echter, Vader, help ons, zodat we er niet aan ten prooi vallen en toegeeflijk zijn en aldus overmand en overwonnen worden. Hij die hieraan toegeeft zondigt en raakt gevangen in de zonde, zoals de apostel Paulus verklaart in Romeinen 7 : 23. (…)

Maar waarom laat God de mens zo belaagd worden door de zonde?

Antwoord: Zodat de mens kan leren zichzelf te kennen én God te kennen; zichzelf leren kennen is leren dat alles waar de mens uit zichzelf toe in staat is dat is zondigen en kwaad doen; God leren kennen is leren dat de genade van God sterker is dan alle schepselen.

Zo leert de mens zichzelf te minachten en God’s genade te loven en te prijzen.

Er zijn mensen geweest die probeerden om onkuisheid te weerstaan ​​met hun eigen kracht, met vasten en met werken, maar ze bereikten niets, hoewel ze hun eigen lichaam hebben misleid. Ongeoorloofde passies worden alleen gedoofd door hemelse dauw en regen van God’s genade.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 122, 33 – 123, 10; 125,18-24 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 42, blz. 71 en blz. 74)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 24 Wie zal mij, ongelukkig mens, redden uit dit bestaan
dat beheerst wordt door de dood? 25 Dat doet God!
Dank aan Hem door ​Jezus​ ​Christus, onze ​Heer.

(Uit Romeinen 7)

Bron afbeelding:  Bile Verse Images – Knowing Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s