Alles omwille van ons gedaan…

Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij zonde voor ons gemaakt
(Uit 2 Korintiërs 5 : 21)

Volkomen plaatsvervanging

Hier volgt een aantekening (1) die inzicht geeft in de kernzaak van Luthers theologie, namelijk de volkomen plaatvervanging van Christus voor ons:

De Heilige Schrift geeft onze Heere Christus veel heerlijke en lieflijke namen: zij noemt Hem ónze wet, ónze zonde, ónze dood enzovoort, hoewel aan Hem Zelf niet anders te vinden is, dan volmaakte vrijheid, gerechtigheid, eeuwig leven en zaligheid.

Maar daarom is Hij een wet tégen de wet geworden, een zonde tégen de zonde, een dood tégen de dood, opdat Hij ons van de vloek der wet zou verlossen, van zonden zou rechtvaardigen en van dood levend zou maken [vgl. o.a. Romeinen 8 : 3; Galaten 3 : 132 Korintiërs 5 : 21].

Op deze manier is Christus gelijktijdig wet én vrijheid, zonde én gerechtigheid, dood én leven. Want juist doordat Hij Zich door de wet heeft laten aanklagen, door de zonde heeft laten verdoemen en door de dood heeft laten verslinden, heeft Hij de vloek der wet tenietgedaan, de zonde verdoemd, de dood gedood, en ons rechtvaardig en zalig gemaakt.

Want alles wat Hij heeft gedaan, heeft Hij omwille van ons gedaan.
(Zie ook ‘opgemerkt’ onderaan)

Daarom is Christus gelijktijdig een vergif, waaraan wet, zonde en dood moeten sterven – én een heilzaam medicijn waardoor de gelovigen, niet alleen van alle ongeluk bevrijd, maar ook rechtvaardig, levend en zalig worden [vgl. o.a. Jesaja 25 : 8; Hosea 13  : 14; 1 Korinthe 15 : 55-57].”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Tischreden oder Colloquia. Vgl. Johann Aurifabers Sammlung, gedruckt zu Eisleben bei Urban Gaubisch, Anno 1566, Seite (113a) 114

(1) Bovenstaand citaat komt uit de aantekeningen van tafelgesprekken die ten huize van Luther tijdens de maaltijden werden gevoerd. Niet alleen gezinsleden, maar ook inwonende studenten, gasten, sommige geleerde vrienden (o.a. Luthers secretarissen) behoorden tot de tafelgenoten. De hier volgende tekst is van Johann Aurifaber (of in onze taal gewoon Johannes Goudsmid). Aurifaber (1519-1575) die zijn naam naar de gewoonte van die tijd gelatiniseerd had, was o.a. theoloog te Wittenberg en bij tijden ook huisonderwijzer van Luthers kinderen. Hij heeft een kleurrijke collectie aantekeningen nagelaten van wat er zoal in het Zwarte Klooster aan tafel aan de orde kwam. Hier volgt een aantekening die inzicht geeft in de kernzaak van Luthers theologie, namelijk de volkomen plaatvervanging van Christus voor ons: ‘Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij zonde voor ons gemaakt’ (vgl. 2 Korinthe 5 : 21).

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com en van deze website:www.maartenluther.com (contact op de homepage)

(…) ‘Kan de ene blinde de andere blinde leiden? Vallen ze dan niet beiden in een kuil? 40 Een ​leerling​ staat niet boven zijn leermeester; pas als iemand zich alles heeft eigen gemaakt, zal hij de gelijke zijn van zijn leermeester(Uit Lukas 6)
Opgemerkt AJ: Daarom kan niemand zich opwerpen in plaats van Jezus Christus als leider/leidsman van één of meer gemeenten en kan een predikant zich niet opwerpen als ‘(be)middelaar’ voor of tussen de leden van een gemeente en onze God. We zijn en blijven allemaal ‘volgelingen’ die hebben te leven van het ‘hemelse manna’, het ‘dagelijks Brood’, dat ons ook ’s zondags wordt uitgedeeld, maar dan zonder dat we er op die dag ons voor hebben in te spannen om het zelf te verzamelen.

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s