Christelijke gemeenschap… (IV)

(…) 16 Daarom beoordelen we vanaf nu niemand meer volgens de maatstaven van deze wereld; ook ​Christus​ niet, die we vroeger wel volgens die maatstaven beoordeelden. 17 Daarom ook is iemand die één met ​Christus​ is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen. (Uit 2 Korintiërs 15)

Grondslag van alle ware Christelijke gemeenschap…

Broeders in de Heernoemt Paulus de gemeente in Filippenzen 1 : 14. Maar ‘broeder’ of ‘zuster’ is de een voor de ander alleen door Jezus Christus. Ik ben de ander een broeder door datgene, wat Jezus Christus voor en aan mij gedaan heeft, en de ander is mij tot broeder geworden door wat Christus voor en aan hèm gedaan heeft.

Dat wij alleen broeders zijn door Jezus Christus is een feit van onmetelijk grote betekenis. Zo is niet de ernstige, naar broederschap verlangende, vrome mens die mij tegemoet komt, de broeder met wie ik in deze gemeenschap te doen krijg. Neen, broeder is de door Jezus Christus verloste mens, die van zijn zonden vrijgesproken is en tot geloof en het eeuwige leven geroepen is.

Wat iemand als christen in zichzelf ook moge zijn, in alle innigheid en vroomheid, kan geen grondslag zijn van onze gemeenschap. Alleen wat iemand van Christus uit is, bepaalt onze broederschap.· Onze gemeenschap bestaat alleen in datgene, wat Christus aan ons beiden gedaan heeft.

Dat geldt niet alleen voor het begin, zodat in de loop van de tijd onze gemeenschap nog kan worden aangevuld, maar het blijft zo voor de toekomst en tot in alle eeuwigheid. Gemeenschap met de ander heb ik en zal ik alleen hebben door Jezus Christus.

Hoe echter en dieper onze gemeenschap wordt, des te meer zal het andere tussen ons op de achtergrond raken en des te duidelijker en zuiverder zal tussen ons alleen Jezus Christus en zijn werk levend worden. Wij hebben elkaar alleen door Jezus, maar door Christus hebben wij elkaar ook werkelijk. Nu en voor alle eeuwigheid.

Dit maakt, dat elk vaag verlangen naar meer voorgoed verdwijnt. Wie meer wil hebben dan dat, wat Christus tussen ons tot stand heeft gebracht, wil geen christelijke gemeenschap, maar zoekt bepaalde buitengewone ervaringen van gemeenschap, die hem elders onthouden bleven en vermengt de christelijke broederschap met onduidelijke en onzuivere begeerten.

Zie evt. ook: 
– Christelijke gemeenschap… (I)
– Christelijke gemeenschap…(II)
– Christelijke gemeenschap…(III)

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De genade van de zichtbare gemeenschap” – “Grondslag van alle broederschap” – (19 april) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  Pinterest

2 korintiërs 5 16 - in Christ he is a new creature - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s