Elkaar opvoeden “in de vreze des Heren” (I)

Zie, de vreze des Heren – dat is wijsheid, en van het kwade te wijken is inzicht.
In de vreze des Heren ligt sterke gerustheid, zelfs voor zijn zonen is er een schuilplaats.
 

De vreze des Heren is een bron van leven, om de strikken van de dood te ontwijken. 
Wie zijn vriend medelijden onthoud, die verzaakt de vreze des Almachtigen.
(Spreuken 1:7, 9:10, 15:33, Job 6: 14)

Hierboven staan een aantal zegeningen van de “vreze des Heren” genoemd: wijsheid en bewaard worden voor het kwaad door daar (tijdig) afstand van te houden, sterke gerustheid (in het Engels staat hier: vertrouwen), een schuilplaats, een bron (in het Engels staat hier:fontein) van leven en het ontwijken van de strikken van de dood. Ook leert het ons op de juiste manier oog te hebben voor en mededogen met het lijden van onze medemensen.

Gevaarlijk wordt het in de wereld en in de kerk wanneer de vreze des Heren wijkt, als die niet meer weerhoudt. En we zien dat heel sterk in niemand en niets ontziende terreuraanslagen, in zogenaamde medische ingrepen op weerlozen, die de dood ten gevolge hebben. En soms hebben we zelf ook enige ervaring met kerkmensen die het een en ander aandurven in niets ontziende ijver, die niet geremd lijken te worden door eerbiedige schroom voor de rechtvaardige Rechter.

Maar wie zou in de wereld waarin wij leven nog terugschrikken voor Hem, wiens eer de Schepper van hemel en aarde te zijn, wordt afgenomen door evolutiepraat. Wiens eer de Verlosser te zijn, wordt ingeruild voor een leer waarin de mensen het zelf moeten klaren door te vertrouwen op eigen kennis en inzicht en revolutie. En wie zou nog vrezen voor een God die alles wel goed vindt of die alleen maar zou bestaan in de verbeelding van mensen die nog niet wijzer zijn…

Hoe kunnen en behoren we onszelf en elkaar elkaar op te voeden in de vreze des Heren? Denk hierbij niet alleen aan ouders, maar ook aan alle onderwijsgevenden en ambtsdragers, en verder iedereen die verantwoordelijkheid heeft naar en voor andere mensen in gezin- of familiekring, in de gemeente of op allerlei andere plaatsen waar mensen met elkaar omgaan en samenwerken in de samenleving.  Daarvoor moeten we naar de Schrift, Gods Woord. We lezen wat daar in verband met de vreze des Heren en omgaan met elkaar wordt opgemerkt in Efeziërs 5 (vers 18): ‘En wordt niet dronken in wijn, waarin overdaad is, maar wordt vervuld met de Geest.’ Dat is altijd de sleutel. Het leven in de Geest, het leven van iemand die vervuld is met de Geest, altijd door twee zaken wordt gekenmerkt: kracht en beheersing. Het is een beheerste kracht. Denk aan de woorden die Paulus schrijft aan Timoteüs: ‘God heeft ons niet gegeven een geest van vreesachtigheid, maar van kracht en van liefde en van gematigdheid’ (2 Timoteüs 1:8). Geen onbeheerste kracht, maar een kracht die beheerst wordt door liefde, gematigdheid, door kennis van Gods Woord wat leidt tot een gezond gebruik van ons verstand! Dat zijn altijd de kenmerken van iemand die vervuld is met de Geest.

Bron tekst: “Ouders en kinderen – Paulus als pedagoog” van D.M. Lloyd-Jones (1899-1981) en “Met het oog op de gemeente – Lezen in het Nieuwe Testament” van  J.D. Janse (1932-2005).
Bron afbeelding: Derek-Prince Ministries Nederland

De-Vreze-des-Heren - Derek-Prince Ministries Nederland

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s