Kunnen we God dan ook een tunnelvisie verwijten?

Maar God berispt Zijn volk met de woorden: ‘De dag zal komen – spreekt de HEER – dat ik een nieuw verbond zal sluiten met het volk van Israël en het volk van Juda. Niet een verbond zoals ik sloot met hun voorouders toen ik hen bij de hand nam om hen weg te leiden uit Egypte, want aan dat verbond zijn ze niet trouw gebleven.‘ (Uit Hebreeën 8 de verzen 8-9)

Geciteerd: Na verloop van tijd zet je verdriet zich om in boosheid. Waarom doet de ander jou dit aan? Je kunt niet begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren. Vanuit je tunnelvisie geef je de ander de schuld van jullie breuk.

Opgemerkt 1: Het zou vreemd zijn wanneer de schrijver (relatietherapeut) hier het oog heeft op het uitgaan van een verkering of verloving van gelovige kinderen van God. Want juist in die periode zullen beide ‘partners’ elkaar de vrijheid gunnen en geven om zich nog terug te trekken uit het aangaan van een vaste (levenslange verbonds)relatie; en dat dan ook zonder de ander te ‘overweldigen’ met (alleen al het idee van) hopeloosheid, verwijt en boosheid of zelfs haat, alsof er buiten die ander geen (levens)heil meer te verwachten is. Die Bijbelse nuchterheid moet ons – ook gelovige jongeren al – niet vreemd zijn, maar zelfs ‘levensbepalend’!

Opgemerkt 2: Maar wanneer we die verbondsrelatie wel aangaan en elkaar levenslange trouw beloven voor de overheid en ook voor het aangezicht van God, dan zullen we de gedane belofte(n) aan elkaar nakomen en dat ook wanneer dat ons (zeer) zwaar valt. En dan kan bij verbreking van die trouwbelofte levenslange droefheid en verontwaardiging beslist heel terecht zijn.
Maar:

‘De verlatene/verstotene doet aan lasterpraat niet mee,
en benadeelt een ander niet en drijft niet de spot de ander.
Zo iemand heeft verachting voor wie geen achting waard is,
maar eert wie ontzag hebben voor de Heer.
Zijn/haar trouwbelofte verbreekt hij/zij niet, zelfs al brengt het (zwaar) nadeel,
(…) zo iemand verraadt ook geen onschuldigen voor geld.
Wie zo doet zal de wedloop van het geloof ten einde toe volbrengen.’

(Naar woorden uit Psalm 15)

Bron citaat: RD opinie – ‘Liefdesverdriet is als een rouwproces en heeft tijd nodig’ – Th.J. Hofland (relatietherapeut)

Daarom dan, laten ook wij, nu wij zulk een grote wolk van getuigen rondom ons hebben, afleggen alle last en de zonde, die ons zo licht in de weg staat, en met volharding de wedloop lopen, die vóór ons ligt. Laat ons oog daarbij (alleen) gericht zijn op Jezus, onze Leidsman en Voleinder van het geloof, Die, om de vreugde, welke vóór Hem lag, het kruis op Zich genomen heeft, de schande niet achtende, en gezeten is ter rechterzijde van de troon Gods. Vestig jullie aandacht dan op Hem, die zulk een tegenspraak van de zondaren tegen Zich heeft verdragen, opdat jullie niet door matheid van ziel verslappen.‘ (Uit Hebreeën 11 de verzen 1-3)

Bron afbeelding: Biblia

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie