Een belangrijke (Pinkster)oproep…

Geciteerd: De Geest verbindt ook – horizontaal – met elkaar. Het een is niet zonder het ander. Dit samengaan van het verticale en het horizontale correspondeert met de beide balken van Jezus’ kruis, waarin het diepste geheim van de Bijbelse eenheid ligt. Niets bindt meer samen dan dat de Geest ons elkaar doet vinden aan de voet van het kruis – als zondaren die het van Gods genade moeten hebben. Een wonder dat niet door ons te organiseren valt. Daarom is eensgezindheid primair een gave van de Heilige Geest.
Het is niet voor niets dat Paulus in Efeze 4:3 de lezers aanspoort om zich te beijveren om de eenheid van de Geest te bewaren (1). Dat is een belangrijke (Pinkster)oproep. Geest en eenheid worden in één adem genoemd. Kennelijk vraagt het inspanning – en zelfs ijver – om eensgezind te zijn. Het gaat in ieder geval niet vanzelf. Het heeft volgens Paulus te maken met nederigheid, zachtmoedigheid, geduld en elkaar in liefde verdragen (vs.2). Hiermee wordt een geestelijke houding (gezindheid) bedoeld, zodat we met elkaar omgaan in de Geest van Christus.
Aan het einde van hetzelfde hoofdstuk waarschuwt Paulus voor het bedroeven van de Heilige Geest door bitterheid, woede, niet barmhartig en vergevingsgezind zijn (vs.30-32). In zo’n klimaat kan de Pinkstergeest het niet uithouden. Daar is Hij té heilig voor. Houden we er rekening mee dat de Heilige Geest Zich kan terugtrekken? En beseffen we de ernst daarvan? Dan valt immers de samenbinding weg. Vandaar het klemmende appèl van Paulus om de (geschonken) eenheid van de Geest te bewaren. Dat houdt ook in: tegen verdeeldheid strijden.

(1) ‘Ik die gevangen zit omwille van de Heer, vraag jullie dan ook dringend om de weg te gaan die past bij de roeping* die jullie hebben ontvangen: wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig, en verdraag elkaar uit liefde. Span jullie in om door de samenbinden kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest jullie geeft: één Lichaam (de Gemeente) en één Geest, zoals jullie één Hoop hebben op grond van jullie Roeping, één Heer, één Geloof, één Doop, één God en Vader van allen, die boven allen, door allen en in allen is.’ (Uit Efeziërs 4 de verzen 1-6)
* Bedenk hoe de door onze Heer geroepen discipelen die weg moesten leren gaan door te blijven in het gevolg van Jezus en door altijd weer te luisteren naar Zijn onderwijs en vermaan. Petrus geeft dat onderwijs en vermaan van Hem daarom ook weer aan ons door, zoals we daarvan kunnen lezen in 1 Petrus 4 : 7-19.

>> Lees het hele artikel van ds. J.C. Schuurman via deze link: https://gereformeerdebond.nl/de-waarheidsvriend/artikelen/een-echte-verbinder

Bron afbeelding: Integrated Catholic Life

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie