Rentmeester en boodschapper: levensgevaarlijke omkering…

En de HEERE zag dat de slechtheid van de mens op de aarde groot was, en dat al de gedachtespinsels van zijn hart elke dag alleen maar slecht waren. Toen kreeg de HEERE er berouw over dat Hij de mens op de aarde gemaakt had, en het bedroefde Hem in Zijn hart.’ (Uit Genesis 6 vers 5)

Geciteerd 1: Naast het beheren van de aarde hebben wij mensen van onze Schepper de bijzondere taak gekregen om de Bijbelse boodschap van zonde en genade door te geven aan de volgende generatie.

Opgemerkt 1: Keer die volgorde – om levenswil! – maar om! Wij lezen in de eerste hoofdstukken van Genesis direct al over het onvermogen van de mens om hun Schepper hun vertrouwen te geven en dat in omstandigheden en in een paradijstuin waar ze zichzelf geen enkele moeite voor hadden gegeven! En niet wij hebben te zorgen voor de eer van God, maar God Zelf heeft Zich van eer voorzien door Zijn liefde aan ons mensen te tonen middels het zenden van Zijn Zoon tot redding van deze wereld en ons mensen. Adam en Eva hoorden het eerst van Gods reddingsplan waarin Zijn genade en barmhartigheid doorklinken en het was hun taak om die boodschap aan hun kinderen door te geven. Kaïn was de tweede die hoorde van de vergevingsgezindheid van God, maar hij wilde die boodschap niet aanvaarden.

Geciteerd 2: Allereerst de essentie van rentmeesterschap. Een rentmeester wordt door de eigenaar aangesteld om eigendommen te beheren en inkomsten te verwerven. Een rentmeester is deskundig, geniet vertrouwen en heeft het belang van de eigenaar op het oog. De rentmeester krijgt vergaande bevoegdheden. Verder heeft een rentmeester een tijdelijke functie. Na afloop van de periode van zijn rentmeesterschap geeft de rentmeester het beheer van alle goederen, inclusief de inkomsten, terug aan de eigenaar.
Opgemerkt 2: ‘Geniet het vertrouwen van de eigenaar’. Dat moet ons al genoeg te zeggen hebben. Alleen God is te vertrouwen voor ons mensen hier op aarde. Zei onze Heer niet tegen een hooggeplaatste persoon (rijke jongeling): ‘Waarom noem je Mij goed? Niemand is goed, alleen God.’ (zie Lukas 18 : 18-30)

Geciteerd 3: Bij de schepping heeft de Heere de mens geschapen tot Zijn eer. In Genesis 1:26 lezen we: „En God zei: Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en dat zij heerschappij hebben over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over het vee en over de gehele aarde en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt.”
Opgemerkt 3: Dat is een misvatting die m.n. ook weer door Johannes Calvijn aan ons werd ‘voorgeschreven. Niet wij hebben te zorgen voor de eer van God, maar God Zelf heeft Zich onder ons mensen van Zijn eer voorzien, door Zijn liefde aan ons mensen te tonen middels het zenden van Zijn Zoon tot redding van deze wereld en ons mensen. En Zijn Zoon heeft hier op aarde God alle eer, Die alleen Hem toekomt, willen en kunnen brengen (Zie Johannes 17 en Hebreeën 3 : 1-6). Kerkmensen worden levensgevaarlijk voor elkaar wanneer zij menen God alle eer te moeten en te kunnen brengen met hun dienst aan God op deze aarde.

Geciteerd 4: Verder lezen we dat de Heere de mens de opdracht geeft om Zijn geboden door te geven aan het volgende geslacht. In Psalm 78 : 5-7 staat: „Want Hij heeft een getuigenis opgericht in Jakob, en een wet gesteld in Israël; die Hij onze vaderen geboden heeft, dat zij ze hun kinderen zouden bekendmaken. Opdat het navolgende geslacht die weten zou, de kinderen die geboren zouden worden; en zouden opstaan en vertellen ze hun kinderen; en dat zij hun hoop op God zouden stellen, en Gods daden niet vergeten, maar Zijn geboden bewaren.”
Opgemerkt 4: Lees hierbij Jozua 24 (m.n. ook vers 19-20) en ook 1 Korintiërs 7 (m.n. de verzen 29-35) en Romeinen 12 en dan zullen we beseffen dat de Israëlieten en wij de boodschap van Gods reddingsplan hebben voor te leven en door te geven. De Israëlieten werden niet voor niets gebonden aan de priesterlijke verzoeningsdienst in de tempel en wij christenen worden gebonden aan de samenkomsten van de gemeente(n) van onze Heer, waar Zijn Woord (het Evangelie!) ons verkondigd wordt en de Sacramenten aan ons bediend.

Opgemerkt slot: De door de schrijver van het artikel verkondigde opvattingen spelen niet alleen een levensgevaarlijke rol in het kerkelijk leven, maar ook in het bredere menselijk samenleven en in de politiek! En iemand met dergelijke opvattingen was voorheen bestuurder in het reformatorisch voortgezet onderwijs (nu adviseur bij HRSadvies).

Bron citaten: RD Opinie – ‘Bijbelse rentmeester is beheerder en boodschapper’ – door Jowan Heres.

Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet jezelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op eigen inzicht. Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. Stel voor zover het in jullie macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.’ (uit Romeinen 12 de verzen 16-18)

Bron afbeelding: Verse of the Day

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie