Relativeert Paulus de Doop een beetje?

Opgemerkt (Henry Luth): Het houdt jou maar bezig he? Dat andere christenen een andere visie op de doop hebben als jij. Broeder, dit is een verschil van inzicht, een “strijd” die toch niet gewonnen wordt.
Paulus, “apostel der heidenen” relativeert de waarde van de doop m.i. een beetje als hij schrijft:
‭1 Korinthe 1:14-17 HSV‬
Ik dank God dat ik niemand van u gedoopt heb dan Crispus en Gajus, zodat niemand kan zeggen dat ik in mijn naam gedoopt heb. Ik heb echter ook nog het huisgezin van Stefanas gedoopt. Verder weet ik niet of ik nog iemand anders gedoopt heb. Want Christus heeft mij niet gezonden om te dopen, maar om het Evangelie te verkondigen, niet met wijsheid van woorden, opdat het kruis van Christus zijn inhoud niet verliest.

Opgemerkt (AJ): Nee, Paulus relativeert de Doop daar juist niet. Hij maakt zichzelf minder belangrijk, want die mensen wilden zichzelf belangrijk maken via hem of een ander, zie 1 Korintiërs 4 : 6-8 waar Paulus dat expliciet benoemt. En ook in het artikel wordt veel te veel aandacht besteed aan wat een mens allemaal te zeggen heeft over (zijn) geloof en Doop. God heeft daar wat gezegd bij de Doop en daar moet de dopeling het van hebben, niet van z’n eigen verhaal en ervaring bij de Doop. Maar juist bij de volwassendoop wordt dát allemaal belangrijk gemaakt, wat een mens te zeggen heeft, en dat hoort nou juist helemaal niet te gebeuren bij een doop!

Zie hierbij ook deze blog: ‘Toegroeien naar je doop?

Broeders en zusters, ik heb hiervoor over Apollos en mijzelf gesproken. Dat heb ik gedaan omwille van jullie. Jullie moeten namelijk uit ons voorbeeld deze regel leren: houd je aan wat geschreven staat. Je mag jezelf niet belangrijk maken door de een te verheerlijken boven de ander. Wie denken jullie wel dat je bent? Bezitten jullie (als gedoopte kinderen van God) ook maar iets dat jullie niet (eerst van ‘Boven’) geschonken is? Alles is jullie geschonken, waarom houden jullie dan een heel verhaal over jezelf (en anderen) alsof jullie het (allemaal) zelf verworven hebben.’ (Uit 1 Korintiërs 4 uit de verzen 6-8)

Bron afbeelding: Peter Lumpkins

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie