‘Het einde van de wet is Christus’…

Want het einde van de Wet is Christus tot rechtvaardigheid van ieder die gelooft
(Uit Romeinen 10 vers 4)

Geciteerd: Buiten Christus is geen zegen of rechtvaardiging, niet alleen vanwege de wet, maar ook omdat er geen ander geloof is dat ons kan zalig maken of verlossen. God wil Zijn belofte aan Abraham houden, aan wie Hij de zegen voor de hele wereld in zijn Zaad heeft beloofd, en dat met uitsluiting van enig ander mens op aarde (vgl. Genesis 22 : 18 en zie hierbij ook Galaten )
Dat is de reden dat Hij geen nieuw geloof wil toestaan voor wie dan ook, want óf noodwendig verklaart Hij dan zijn beloften een leugen te zijn (1) óf Hij herroept die. Daarom, alleen het geloof in Christus rechtvaardigt de mens, zoals Paulus zegt: ‘Christus is het einde van de wet, tot rechtvaardigheid van allen die in Hem geloven‘ (vgl. Romeinen 10 : 4).
Wat betekent dit? Niets anders dan dat allen die in Christus geloven door het geloof gerechtvaardigd zijn en Zijn Geest en genade (dagelijks) ontvangen. Hiermee is een einde gekomen aan de wet, zodat hij/zij die gelooft nooit meer onder de wet is (2). Dit alles komt overeen met het doel van de wet.
[Maarten Luther: WA 10.1.1, 465, 15-466, 4]

(1) Zie hierbij 2 Korintiërs 1 : 18-22
(2) We zullen hierbij dan toch ook beseffen (ons realiseren) dat het onderwijs van Paulus aangaande de verhouding van man en vrouw in het huwelijk en t.a.v. de positie van man en vrouw in de gemeente ons niet als nieuwe wetsregels gegeven zijn en als zodanig geïnterpreteerd en gebruikt dienen te worden! Het is pastoraal onderwijs om ons allen (thuis, in Christus’ gemeente en in de maatschappij) liefdevolle en wijze nederigheid en dienstbaarheid te leren uitoefenen in de gegeven omstandigheden. En dat zal (daarom) toch ook betekenen dat vrouwen, in de hen op hun levensweg geschonken omstandigheden (positie in huwelijk en gezin, gemeente en maatschappij), niet belemmerd zullen worden in het aanpakken van het werk dat op hun weg komt (als taak/roeping), en dat door van Paulus’ onderwijs toch nog weer ‘harde wetsregels’ te maken waarmee we anderen zelfs nog willen/durven buitensluiten.

Leestips: Genesis 22 : 1-19 en/of Romeinen 10 : 1-15.

Bron citaat: ‘Vrees niet, geloof alleen’ – Meditatie van 23 juni – Dagboek samengesteld en vertaald door H.C. van Woerden, sr. – Den Hertog uitgevrij (2019)

De woorden van een rechtvaardige* zijn voedsel voor velen…’
(Uit Spreuken 10 vers 21)
* Een door het geloof gerechtvaardigde mens (m/v) en
de bede ‘Geef ons heden ons dagelijks Brood’, zie
Lukas 11 : 1-13.

Bron afbeelding: KJV Bible Verses

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie