‘Wij zijn Gods volk’… en ‘Wij zijn Uw kerk’…

“Ik weet wel dat jullie nakomelingen van Abraham zijn. Toch willen jullie mij doden, omdat er in jullie geen ruimte is voor wat Ik zeg. Ik spreek over wat Ik gezien heb bij de Vader, jullie doen wat jullie gehoord hebben van jullie vader.” “Onze vader is Abraham”, zeiden ze. Maar Jezus zei: “Als jullie echte kinderen van Abraham zijn, zouden jullie moeten doen wat Abraham deed. Maar nee, jullie willen Mij, Iemand die jullie de waarheid heeft gezegd die Hij van God gehoord heeft doden – zoiets heeft Abraham niet gedaan. Maar jullie doen inderdaad wat jullie vader deed!“‘ (Uit Johannes 8 de verzen 37-41)

Opgemerkt 1: Wij zongen gisteren weer het lied ‘Bouw Uw Koninkrijk’ (Opwekking 769) en daarin klinken deze woorden

‘Bouw uw koninkrijk
Zet het kwaad te kijk
Toon uw sterke hand
Kom, herstel ons land
Vul uw kerk met vuur
Win dit volk terug
Heer, dat bidden wij
Tot uw koninkrijk
Verschijnt
Uw ongetemde kracht
Verslaat de helse macht’…

Jullie waren dood door jullie zonden en door jullie onbesneden staat, maar God heeft ons levend gemaakt toen Hij ons al onze zonden kwijtschold. Hij heeft het document met voorschriften – de Wet! – waarin wij werden aangeklaagd uitgewist en het vernietigd door het aan het kruis te nagelen. Hij heeft zich ontdaan van de machten en krachten, Hij heeft hen openlijk te schande gemaakt – te kijk gezet! – en in Christus over hen getriomfeerd.‘ (Uit Kolossenzen 2 de verzen 13-15).

Opgemerkt 2: ‘Het kwaad te kijk gezet’ dat is dus eens en voor altijd gebeurd op Golgotha. Daar werd het kwaad van Gods volk én het kwaad van de heidenen ‘te schande gemaakt’ en onze aanklager – onze Heer noemt hem in Johannes 8 zelfs de vader van de besneden Joden die niet in Hem wilden geloven en Hem bestreden en uiteindelijk zelfs uit de weg ruimden – de mond gesnoerd.

Opgemerkt 3: Wij christenen – als nu ook behorend tot het volk van God (zie Romeinen 11) – zullen niet die hoogmoedige houding aannemen zoals de vrome Joden dat deden in het Israël van die dagen (lees Johannes 8 ) en juist de meest vrome mannen onder hen lieten zich niet dopen door Johannes en ook niet door de discipelen van Jezus (zie Lukas 7 : 29-30) en ze keken neer op het gewone volk, de tollenaars en de Romeinen (heidenen). Maar als het zo uitkwam maakten ze wel gebruik van hun diensten (Jezus werd voor Pilatus gebracht).

Opgemerkt 4: Het kwaad van Gods volk kwam en het kwaad van ons christenen komt ook aan het licht! We hebben daar de afgelopen decennia veel van moeten meemaken en het moet ons nog altijd weer met schaamte vervullen. Wij hebben geen enkel recht om (zingend) te bidden dat God het kwaad van ‘de wereld’ (ons land) nog maar eens te kijk moet komen zetten, dat is dus al gebeurd op Golgotha: Ook om onze zonden kwam Christus aan het kruis…

Opgemerkt slot: Lees de woorden van heel Kolossenzen 2 nog eens aandachtig door, ook de woorden over besnijdenis en doop (11-13) en ook de woorden over het aan anderen iets voorschrijven (16-23) en wanneer we dat hoofdstuk dan uit hebben dan hoort het volgende hoofdstuk daar helemaal bij. Wat hebben we dan reden – als kerk en ook persoonlijk – om weer het tollenaarsgebed (lees die woorden in Lukas 18 : 9-14!) te bidden ipv opwekking 769.

NB. Let erop dat in de geciteerde tekst hieronder het thuisraken in Gods Woord en het elkaar onderrichten en vermanen vooraf gaat aan het zingen voor God. Wij hebben de tweede (leer)dienst afgeschaft en onze ‘erediensten’ (’s ochtends) duren nu langer mee doordat we meer zijn gaan zingen (niet uit Gods Woord, de Psalmen, waarop God Zijn troon heeft willen bouwen, maar m.n. allerlei ‘bureautafel liederen’ van opwekking) en daarmee menen we God een dienst te bewijzen, terwijl God de samenkomsten van Zijn gemeente(n) ons juist gegeven heeft voor Zijn dienst aan ons om toegerust weer de week in te gaan voor onze dienst aan Hem in het dagelijkse leven (zie Romeinen 12). Maar wij mensen leven liever in een (door ons!) ‘omgekeerde’ wereld!

En bovenal, kleed u (je) in de liefde, dat is de band die u (jullie) tot een volmaakte eenheid brengt/maakt. Laat in uw (jouw) hart de vrede van Christus heersen, want dáártoe zijn jullie geroepen als leden van één Lichaam. Wees ook dankbaar. Laat Christus’ woorden in al hun rijkdom in jullie wonen, onderricht en vermaan elkaar in alle wijsheid…’ (Uit Kolossenzen 3 de verzen 14-16)

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie