Nu altijd dicht bij ons!

Dit wil ik schrijven over hen die jullie proberen te misleiden. Wat jullie zelf betreft: de zalving die jullie van Hem ontvangen hebt is blijvend, jullie hebben geen leraar* nodig! Zijn zalving leert jullie alles naar waarheid, zonder bedrog. Blijf daarom in Hem, zoals Zijn zalving jullie geleerd heeft.’ (Uit 1 Johannes 2 de verzen 26-27)
* Een leraar die jullie leert hoe jullie die zalving zelf ook (alsnog) ontvangen moeten/kunnen.
** De Heilige Geest zal ons niet bedriegen, maar allerlei leraars in de kerken kunnen dat wel doen!

Geciteerd: Je mag niet denken dat Hij opgevaren is en daarboven zit om óns (gelovigen-christenen-mensen) hier beneden te laten regeren. Hij is opgevaren omdat Hij juist van daaruit het meeste voor ons kan doen en ons het beste kan regeren. Want als Hij voor ons mensen zichtbaar op de aarde was gebleven, dan zou Hij niet zoveel hebben kunnen doen als voor ons nodig is. Dan zouden immers al de Zijnen niet steeds dicht bij Hem kunnen zijn en Hem ook niet overal kunnen horen.
Daarom doet Hij het op deze manier: Dat Hij met allen te doen heeft en over hen regeert, dat Hij tot allen spreekt – door Woord en Geest! – en zij Hem allen kunnen horen. Zo alleen kan Hij hier nu op in deze wereld bij ons allen tegelijk zijn. Daarom, pas ervoor op dat je niet denkt dat Hij nu ver bij ons vandaan leeft. Je moet juist het omgekeerde denken: toen Hij op aarde was, was Hij ver bij ons vandaan – en moesten de mensen op zoek gaan naar Hem, hoewel Hij de mensen in Israël Zelf ook steeds weer opzocht! -, maar nu is Hij altijd dicht bij ons en in ons.
Hoe dat toegaat, kan het verstand niet begrijpen. Daarom is het dan ook een artikel van het geloof. Je moet hier je ogen sluiten en je verstand niet volgen. Deze waarheid kan alleen door het geloof worden verstaan. Want hoe kan het verstand begrijpen dat nu in de hemel een Mens is als wij, Die ons en alle mensen ziet en alle harten kent en aan ons allen – alle leden van Zijn gedoopte gemeente – het geloof en de Heilige Geest schenkt. Bovendien dat Hij daarboven in de hemel zit en toch ook bij ons is en in ons regeert.
[Maarten Luther: WA 12, 562, 17-32]

Leestips: Efeziërs 4 : 1-16 en 1 Johannes 2.

Bron citaat: ‘Vrees niet, geloof alleen – dagboek over het geloof’ – Meditatie van 17 mei – Vertaald en samengesteld door H.C. van Woerden, sr. – Den Hertog uitgeverij (2019)

Blijf dus in Hem, kinderen. Dan kunnen we vol vertrouwen zijn wanneer Hij verschijnt en hoeven we ons niet te schamen bij Zijn komst. Jullie weten dat Hij rechtvaardig is, en moeten daarom ook wel inzien dat ieder die rechtvaardig leeft (1) uit God geboren is.‘ (Uit 1 Johannes 2 de verzen 28-29)

(1) Ieder die gelovig leeft uit Gods rechtvaardiging, de vrijspraak van onze zonden, zoals wij die ontvangen hebben door Hem met wie wij gekruisigd zijn en weer opgestaan – zie Lukas 18 : 9-14 en Efeziërs 2.

Bron afbeelding: Amazon-com

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie