‘God wil dat we alle hoop verliezen’ *…

Toen farao nabijgekomen was, toen keken de kinderen van Israël achter zich, en zie, de Egyptenaren trokken achter hen aan; en ze werden vreselijk bang; toen riepen de kinderen van Israël luidkeels om hulp. Ze zeiden tegen Mozes: “Waren er soms in Egypte geen graven, dat je ons hebt meegenomen om hier nu in de woestijn te moeten sterven?“‘ (Uit Exodus 10 uit de verzen 9-11).

Geciteerd 1: In haar boek ”Het verlaten individu” stelt psychiater dr. Esther van Fenema een vlijmscherpe diagnose van de huidige samenleving. (…) Een diagnose stellen is een eerste stap. Het vullen van de leegte, het herstellen van de verbinding met zichzelf en de ander een volgende. Het ministerie van VWS is tijdens de Week van de Mentale Gezondheid (3-8 juni) een nieuwe ”Hey, het is oké-campagne” gestart. Jongeren worden uitgedaagd hun schaamte over hun mentale problemen los te laten. Ze moeten er meer over praten. „Want praten helpt.” Van Fenema zoekt het meer in het delen van hoopvolle verhalen om mensen weer aan elkaar verbinden.

Geciteerd 2: Hier (bij wat we horen in Exodus 14) moet je beschouwen en overdenken hoe wonderlijk God het aanpakt: Hij wil dat ze alle hoop verliezen en leidt hen regelrecht in de dood. God zegt: ‘Laat Mij het doen.’ Maar je zou kunnen zeggen: ‘Hoe kan Hij dat dan doen?’ Hier is toch het zwaard van de farao, daar de hoge bergen, de diepe zee en de grote legermacht van de vijand.’ Als wij dan roepen of als jij dan roept: “Het is onmogelijk dat we nog worden gered!’ Dan antwoord God: ‘Zó wil ik het ook hebben, geloof slechts Mijn Woord!’
Wij en ook jij en ik zullen geloven dat God de Zee kan wegblazen als een stofje; dat Hij bergen kan veretten; dat Hij ook het zwaard van de farao kan wegdrijven; dat Hij de aarde kan openen en hen in de afgrond kan laten varen. Want Hij heeft de hemel, de aarde en de zee gemaakt en regeert daarover.
[Maarten Luther: WA 16, 184, 26-185, 14]

> Leestip: 1 Petrus 3 : 18-22 (m.n. ook vers 21)

* Of beter: God wil dat we alle verwachting van onszelf (wij mensen en de middelen die wij hebben en menen te kunnen of moeten inzetten) verliezen en onze hoop op Hem alleen stellen. Dat kunnen we bewijzen door heel eenvoudig en volhardend de middelen te blijven gebruiken die Hij ons ter beschikking heeft gesteld.

Bron citaat 2: RD Opinie – ‘Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen’ – Mettie de Braal (1)
(1) De auteur is medewerker Preventie en Toerusting bij Stichting De Vluchtheuvel.

Bron citaat 2: ‘Vrees niet, geloof alleen’ – Meditatie van 19 juni – Den Hertog uitgeverij (2019)

Door het geloof kon het volk door de Rode Zee trekken als over droog land; toen de Egyptenaren dat ook probeerden werden ze verzwolgen.’ (Uit Hebreeën 11 vers 29)

Bron afbeelding: Break Every Yoke

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie