‘Echt bang voor de toekomst’…

Jullie weten ook dat ik jullie alles bekend heb gemaakt wat jullie welzijn ten goede komt en dat ik jullie in de samenkomsten en thuis heb onderricht.’ (Uit Handelingen 20 uit de verzen 17-24 vers 20)

Geciteerd 1: “In 2016 was ik (1) op een Trump bijeenkomst waar jonge mannen met enorme spierballen meiden aan het versieren waren. Want zo’n rally is natuurlijk ook vertier. Er wordt gevochten, gejoeld, geschreeuwd, er worden dingen verkocht, er is van alles. Het is niet in een zaaltje zitten met Bart De Wever. “Die twee gespierde mannen vertelden me: ‘We are plateauing’. Ik zat toen nog met Reagan in mijn achterhoofd en de overtuiging dat Amerika er altijd bovenop komt. Deze twintigers, geen diepe intellectuelen, hadden al door dat de Amerikaanse samenleving op een plateau was beland. Hun vaders hadden hen verteld: ‘Wij zijn schapen, maar Trump is onze Mechelse herder. Die gaat ons beschermen.’ Toen dacht ik: wacht even, deze mensen zijn echt bang. Voor de toekomst, voor wat er gaat komen. En ze voelen zich onbeschermd. En dat gevoel ken ik ook in Amerika. Je bent op jezelf aangewezen.”

Geciteerd 2: “Trump had in New Jersey onlangs 80.000 tot 100.000 man op een politieke bijeenkomst. Aantallen zeggen niet alles, maar Biden krijgt er 100 bijeen. Die opkomst bij Trump’s bijeenkomst heeft niks met politiek te maken. Het is een moveable feast, een soort kermisattractie die met Trump door een stadje trekt. Een beetje knokken, met vlaggen zwaaien en ‘Fuck CNN’ schreeuwen.” “Die mensen op 6 januari aan het Capitool hadden de dag van hun leven. Het waren niet alleen gevechten op leven en dood aan die ene poort. Er werd ook gezongen, gezopen, geschreeuwd: ‘We’re here, we’re fucking here, oh my God, look at us.’ Alsof je opeens in het koninklijk paleis staat, de koning niet thuis is en je iets mag meejatten. Nou, dat is toch een leuke dag!”

Opgemerkt: Was/is (zijn) de kerk(en) waarin men een predikant als Tim Keller als ‘preekkanon’ liet functioneren toch niet ook tot een Amerikaanse mega-kerk geworden/verworden, een kerk waar het meer ging/gaat om het eigen ware gelijk van het christendom te horen, dan om daar te willen en kunnen samenleven onder de herderlijke zorg van de Goede Herder, zoals die in feite alleen in (relatief) kleine gemeenten kan voortbestaan en vorm gegeven worden. Het voeden van een ‘make America great again’ verlangen, maar dan gepromoot via een orthodox evangelische prediking. En herkennen wij die gedachten en dat soort (‘Amerikaans’) verlangen – maar dan voor eigen land – niet ook in de woorden van opwekkingsliederen die bij ons gezongen worden?

(1) Hij maakte in de VS de omslag mee van de euforie rond Obama naar de vertwijfeling sinds Trump, als journalist en als insider in een van de machtigste families. Michiel Vos besefte: Deze mensen zijn écht bang voor de toekomst.

Bron citaat: De Standaard – ‘“De Amerikaanse politiek en cultuur zijn fucking dark”’ – door Roeland Termote.

Zorg voor julliezelf en voor de hele kudde waarover de Heilige Geest jullie als herder heeft aangesteld; jullie zijn de opzieners van Gods gemeente, die Hij verworven heeft door het bloed van Zijn Zoon.‘ (…) ‘Wees daarom waakzaam en vergeet niet hoe ik jullie drie jaar lang dag en nacht onder tranen steeds weer raad heb gegeven.’ (Uit Handelingen 20 uit de verzen 25-38 de verzen 28 en 31)

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie